Sondaj YouGov: Elizabeth a II-a, desemnată cea mai bună regină din toate timpurile

Elizabeth a II-a, care va deveni, miercuri, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, a fost desemnată cea mai bună regină din toate timpurile, într-un sondaj realizat recent de compania de cercetări de piaţă YouGov, informează dailymail.co.uk.

197 afișări
Imaginea articolului Sondaj YouGov: Elizabeth a II-a, desemnată cea mai bună regină din toate timpurile

Elizabeth a II-a (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Regina Elizabeth a II-a a obţinut 27% din voturile exprimate de totalul persoanelor care au participat la acest sondaj, realizat de YouGov pentru The Sunday Times. Pe locul următor s-a clasat regina Elizabeth I, cu 13%, iar regina Victoria s-a clasat pe poziţia a treia, cu 12% din totalul voturilor.

Elizabeth a II-a va deveni, peste două zile, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din regatul britanic. Astfel, regina Elizabeth a II-a, în vârstă de 89 de ani, va doborî, pe 9 septembrie, recordul istoric stabilit de regina Victoria, urmând să devină monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic. Stră-străbunica sa, regina Victoria, a petrecut pe tronul britanic 63 de ani, 7 luni şi 2 zile, înainte de a muri, pe 22 ianuarie 1901.

Elizabeth a II-a a fost prezentă weekendul trecut, ca în fiecare an, la ediţia din 2015 a Jocurilor Braemar, organizate în Scoţia, respectând astfel o tradiţie instaurată de regina Victoria în 1848.

Potrivit sondajului YouGov, suverana britanică este aproape exact la fel de populară ca în ziua în care a preluat tronul de la tatăl ei, regele George al VI-lea, în 1952.

În ciuda popularităţii ei uriaşe, britanicii sunt de părere că este puţin probabil ca o eră să fie denumită în onoarea reginei Elizabeth a II-a, deoarece domnia ei este considerată mai puţin memorabilă în comparaţie cu transformările uriaşe suferite de societatea britanică în perioada victoriană (în timpul domniei reginei Victoria) sau în epoca elizabetană (în timpul domniei reginei Elizabeth I, 1558 -1603).

Elizabeth a II-a va împlini vârsta de 90 de ani pe 21 aprilie 2016, însă suverana britanică nu a lăsat niciodată să se înţeleagă că ar intenţiona să abdice.

Un alt sondaj realizat cu această ocazie specială a arătat faptul că 50% dintre britanici sunt de părere că regina ar trebui să renunţe totuşi la tron dacă va deveni prea bolnavă pentru a putea să se achite de obligaţiile sale oficiale.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (43%) s-au declarat de acord cu ipoteza numirii prinţului de Wales în funcţia oficială de prinţ regent. Aproape 33% dintre întrebări s-au declarat împotrivă.

Această atitudine favorabilă din partea populaţiei britanice nu se extinde însă şi asupra ipotezei în care Camilla ar trebui să devină regină. Doar 16% dintre britanici doresc ca ea să îşi ia acest titlu dacă prinţul Charles devine rege.

Peste 38% dintre respondenţi spun că şi-ar dori ca ea să primească titlul oficial de prinţesă consoartă.

Deşi plănuise iniţial să petreacă ziua de miercuri în cadru privat, regina Elizabeth a II-a a anunţat că îşi va întrerupe vacanţa de pe domeniul său Balmoral pentru a participa la ceremonia de inaugurare a unei noi linii de cale ferată, Borders Railway.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici