Sovieticii au organizat atentatul comis în 1981 asupra papei Ioan Paul al II-lea

Un cotidian polonez susţine că a intrat în posesia unui document care atestă faptul că sovieticii au fost aceia care au organizat atentatul comis în 1981 asupra papei Ioan Paul al II-lea, informează ediţia electronică a publicaţiei Warsaw Business Journal.

836 afișări
Imaginea articolului Sovieticii au organizat atentatul comis în 1981 asupra papei Ioan Paul al II-lea

Sovieticii au organizat atentatul comis în 1981 asupra papei Ioan Paul al II-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cine i-a ordonat turcului Mehmet Ali Agca să încerce să îl asasineze pe papa Ioan Paul al II-lea la Vatican, pe 13 mai 1981? Aceasta este o întrebare care a ocupat multă vreme minţile specialiştilor în teoria conspiraţiilor.

Mehmet Ali Agca, ale cărui gloanţe l-au rănit pe papă, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, însă el nu a mărturisit niciodată cine îl angajase.

Un influent cotidian polonez susţine însă că poate să arunce o rază de lumină asupra acestei chestiuni.

Publicaţia Rzeczpospolita a anunţat că a descoperit un document, ce nu a fost niciodată publicat, în arhivele Institute of National Remembrance, care ar "confirma" faptul că sovieticii au fost implicaţi în acea tentativă de asasinat.

Potrivit acestui cotidian, un document din arhiva Ministerului de Interne al Republicii Populare Polone citează câteva persoane, care aveau legătură cu serviciile secrete din Germania Federală, spunând că Mehmet Ali Agca a fost doar o marionetă a KGB-ului, pe care îl consideră principala "forţă inspiraţională şi organizatorică" din spatele atentatului.

Acelaşi document citează surse care afirmă că tentativa de asasinat a avut ca scop să îl împiedice pe papa Ioan Paul al II-lea să vină în Polonia cu ocazia funeraliilor cardinalului polonez Stefan Wyszyński, decedat pe 28 mai 1981, dar care la vremea atentatului era pe moarte.

"Participarea lui Ioan Paul al II-lea la funeraliile cardinalului Stefan Wyszyński, la Varşovia, ar fi declanşat o creştere serioasă a sentimentului naţional al polonezilor şi din acest motiv papa trebuia să fie eliminat", afirmă o sursă din Germania Federală, citată în acel document, parţial publicat în Rzeczpospolita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici