Statueta din filmul "Şoimul maltez", vândută la licitaţie cu 4 milioane de dolari

Statueta prezentată în filmul "Şoimul maltez" a fost vândută cu 4.084.000 de dolari, la o licitaţie organizată, luni, la New York.

285 afișări
Imaginea articolului Statueta din filmul "Şoimul maltez", vândută la licitaţie cu 4 milioane de dolari

Statueta din filmul "Şoimul maltez", vândută la licitaţie cu 4 milioane de dolari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Licitaţia a fost organizată de casa Bonhams, în colaborare cu compania Turner Classic Movies, informează hollywoodreporter.com.

Această statuetă încrustată cu pietre preţioase, prezentată de personajul jucat de Humphrey Bogart în "Şoimul maltez", detectivul privat Sam Spade, ca fiind un fals artistic, este considerată unul dintre cele mai preţioase obiecte de recuzită de film din lume.

Se crede că statueta a avut ca sursă de inspiraţie Kniphausen Hawk, o sculptură ceremonială realizată pentru George William von Kniphausen, conte al Sfântului Imperiu Roman în 1697. Acea statuetă este deţinută în prezent de ducele şi ducesa de Devonshire.

Doar două statuete cu şoimi au fost realizate pentru a fi folosite la filmările de la "Şoimul maltez", un film pe care celebrul critic american Roger Ebert îl considera unul dintre cele mai bune din istoria cinematografiei. Statueta scoasă la licitaţie a fost expusă în diverse muzee, însă nu a făcut parte niciodată dintr-o colecţie privată.

Cealaltă a fost vândută la licitaţie în 1994, pentru suma de 398.500 de dolari, unui colecţionar privat.

Statueta reprezintă unul dintre cele mai scumpe obiecte de recuzită de film şi televiziune vândute vreodată la licitaţie. Pe primele două locuri în acest top se află automobilul Batmobile No. 1 din serialul TV "Batman" din anii '60, vândut cu 4,6 milioane de dolari, şi automobilul Aston Martin condus de actorul Sean Connery în filmul "Goldfinger" , vândut cu 4,1 milioane de dolari.

O pereche de papuci purtată de Judy Garland în filmul "Vrăjitorul din Oz/ The Wizard of Oz" (1939) a fost achiziţionată cu 2 milioane de dolari la o licitaţie anterioară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici