Steven Spielberg boicotează JO de la Beijing din cauza provinciei Darfur

Regizorul american Steven Spielberg a anunţat, marţi, că va renunţa la participarea sa artistică la Jocurile Olimpice de la Beijing, acuzând China că nu face suficiente presiuni asupra aliatului ei, Sudan, pentru a pune capăt violenţelor din provincia Darfur.

3 afișări
Imaginea articolului Steven Spielberg boicotează JO de la Beijing din cauza provinciei Darfur

Steven Spielberg boicotează JO de la Beijing din cauza provinciei Darfur

"Am decis să anunţ oficial că îmi închei colaborarea în calitate de membru al grupului de consilieri artistici străini pentru ceremoniile de deschidere şi închidere ale JO de la Beijing", a explicat regizorul.

Steven Spielberg urma să se ocupe de ceremoniile de deschidere şi închidere ale JO 2008 împreună cu regizorul chinez Zhang Yimou, muzicianul american Quincy Jones şi cu taiwanezul Ang Lee.

"Guvernul Sudanului este cel mai mare responsabil de producerea acestor crime în curs, dar comunitatea internaţională, în special China, ar trebui să facă mai multe pentru a pune capăt acestor suferinţe" îndurate de locuitorii provinciei Darfur, a adăugat acesta.

De altfel, într-o scrisoare semnată de mai mulţi laureaţi ai premiului Nobel pentru pace - printre care se numără Desmond Tutu şi Shirin Ebadi -, atleţi, scriitori şi actori, s-a cerut preşedintelui Hu Jintao să facă presiuni în legătură cu provincia Darfur.

"În calitate de partener politic, militar şi economic major al Sudanului şi în calitate de membru permanent al Consiliului de securitate al ONU, China are în acelaşi timp posibilitatea şi responsabilitatea de a contribui la instalarea păcii în Darfur", scriu autorii.

Steven Spielberg a scris de mai multe ori preşedintelui chinez Hu Jintao pentru a cere ca Beijingul să facă presiuni asupra administraţiei de la Khartoum pentru a încheia conflictul din Darfur.

"Am încurajat în mai multe rânduri guvernul chinez să facă uz de influenţa sa pentru a aduce securitate şi stabilitate în regiunea Darfur", a afirmat regizorul şi producătorul, care este de părere că nu poate continua să lucreze cu Beijing, din cauza "conştiinţei sale".

"În acest stadiu, nu vreau să-mi dedic timpul şi energia ceremoniilor olimpice, ci să fac totul pentru a pune capăt crimelor josnice împotriva umanităţii care continuă să fie comise în Darfur", a spus acesta.

China este partener economic major al statului Sudan, iar legăturile cu administraţia de la Khartoum sunt percepute ca frână în cadrul eforturilor internaţionale de a face presiuni asupra guvernului sudanez în legătură cu provincia Darfur.

Colaborarea lui Steven Spielberg cu autorităţile chineze în cadrul JO organizate în China în 2008 a fost criticată actriţa americană şi ambasadoarea UNICEF Mia Farrow.

Războiul civil din Darfur şi consecinţele sale au avut ca rezultate 200.000 de morţi şi 2 milioane de refugiaţi în decurs de patru ani, potrivit organizaţiilor internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici