Ştirile Pro TV lansează, luni, o nouă campanie socială - "Avem viaţă în sânge"

Ştirile Pro TV lansează, luni, o nouă campanie socială, intitulată "Avem viaţă în sânge", care încearcă să determine autorităţile să înfiinţeze Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă, un program medical care ar putea ajuta sutele de bolnavi de leucemie, informează postul de televiziune.

59 afișări

De asemenea, campania are ca scop informarea populaţiei cu privire la transplanturile medulare şi recoltarea de celulte suşă prin donarea de sânge.

"Ştirile Pro TV militează pentru înfiinţarea Registrului Donatorilor de Măduva (celule suşă/ stem din sângele periferic), pentru ca bolnavii români să aibă aceleaşi drepturi la viaţă ca şi cei din alte ţări. Bolnavii de leucemie, de exemplu, dacă au recomandare de transplant sunt condamnaţi la moarte, în caz că nu au un donator înrudit, pentru simplul motiv că autorităţile de la noi le ignoră suferinţa. Se discută de mulţi ani despre înfiinţarea registrului, dar până acum nimeni n-a considerat că viaţa acestor bolnavi reprezintă o prioritate. E momentul ca lucrurile să se schimbe, iar România să intre în rândul lumii", a declarat Paula Herlo, corespondent special al "Ştirilor Pro TV".

Potrivit comunicatului, în România, aproximativ 100 de persoane au nevoie de transplant măduvă de la un donator neînrudit. Dacă autorităţile medicale s-ar ocupa serios de realizarea Registrului Naţional de Donatori Neînrudiţi, bolnavii ar putea primi grefe de la donatori din numeroasele ţări înscrise în Registrul Internaţional Acest lucru ar diminua considerabil costurile acestei intervenţii, iar aceasta ar putea fi realizată în ţară, într-unul din spitalele din Bucureşti, Timişoara sau Târgu-Mureş.

România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul donaţie onorifică de măduvă osoasă (celule suşă din sângele periferic) şi asta pentru că românii nu au fost informaţi de faptul că acest procedeu presupune un efort minim pentru donator, care va fi conectat la un aparat ce va recolta din sânge celule suşă ce vor fi transplantate bolnavilor. În ultimii ani s-a renunţat la recoltarea de celule din măduva osoasă, pentru că recoltarea de celule suşă din sânge este mai simplă şi nedureroasă pentru donator. Registrul naţional al donatorilor de măduvă (celule suşă) nu cuprinde decât 400 de donatori onorifici, adică circa 3% din media europeană, 90% dintre donatori fiind rude ale celor care aveau nevoie de transplant.

Această nouă campanie continuă demersul "Ştirilor Pro TV" de a schimba ceva în sistemul medical românesc. Anul trecut, datorită campaniei "Există viaţă după moarte", care a vorbit despre importanţa donării de organe, numărul donatorilor din România a crescut cu 50%. Eforturile echipei "Ştirilor Pro TV" au fost răsplătite şi de National Association of Broadcasters, care a oferit Pro TV premiul de excelenţă NAB (International Broadcasting Excellence Award) pentru campaniile sociale desfăşurate în ultimii doi ani. De asemenea, în septembrie 2008, campania "Tu ştii ce mai face copilul tău?" a fost premiată cu International Emmy Award la categoria "News", Ştirile Pro TV obţinând astfel primul premiu Emmy din istoria televiziunilor din Europa de Est.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici