Studiu: Cum poți imita efectele de slăbire ale Ozempic fără a consuma acest medicament

Publicat: 19 05. 2025, 10:50

O abordare strategică a pierderii în greutate înrădăcinată în cea mai recentă știință nu numai că este superioară numărătorii învechite a caloriilor, dar capitalizează, de asemenea, aceleași mecanisme biologice responsabile pentru succesul medicamentelor populare de pierdere în greutate, spune Mary J. Scourboutakos, lector în medicina de familie și comunitară la Universitatea din Toronto, notează Sciencealert.com.

Ca urmare, acest hormon „oprește-te din mâncat” care supraviețuiește în mod natural doar câteva minute poate supraviețui o săptămână întreagă. Acest lucru permite o senzație de sațietate semi-permanentă, abia mâncată, care duce în consecință la scăderea aportului alimentar și, în cele din urmă, la pierderea în greutate.

Cu toate acestea, medicamentele nu sunt singura modalitate de a crește nivelul de GLP-1 (hormon incretin care ajută organismul să proceseze corect carbohidrații).

Ce mănânci

Fibrele – care se găsesc predominant în fasole, legume, cereale integrale, nuci și semințe – sunt cel mai notabil nutrient care poate crește semnificativ GLP-1. Atunci când fibrele sunt fermentate de trilioanele de bacterii care trăiesc în intestinele noastre, produsul secundar rezultat, numit acizi grași cu lanț scurt, stimulează producția de GLP-1.

Acest lucru poate explica de ce consumul de fibre este unul dintre cei mai puternici predictori ai pierderii în greutate și s-a demonstrat că permite pierderea în greutate chiar și în absența restricției calorice.

Grăsimile mononesaturate – găsite în uleiul de măsline și uleiul de avocado – sunt un alt nutrient care crește GLP-1. Un studiu a arătat că nivelurile de GLP-1 au fost mai ridicate în urma consumului de pâine și ulei de măsline comparativ cu pâinea și untul. Cu toate acestea, pâinea consumată cu orice fel de grăsime (fie ea din unt sau chiar brânză) crește GLP-1 mai mult decât pâinea singură.

Un alt studiu a arătat că și consumul unui avocado alături de covrigul de mic dejun crește GLP-1 mai mult decât consumul covrigului ca atare. De asemenea, s-a demonstrat că nucile bogate în fibre și grăsimi mononesaturate, precum fisticul, cresc nivelul de GLP-1.

Cum mănânci

Cu toate acestea, alimentele și nutrienții specifici care influențează nivelurile de GLP-1 sunt doar jumătate din poveste. GLP-1 este un bun exemplu al faptului că nu doar ceea ce mâncați contează, ci și modul în care mâncați.

Studiile arată că ordinea în care sunt consumate alimentele – poate influența GLP-1. Consumul de proteine, cum ar fi peștele sau carnea, înainte de carbohidrați, cum ar fi orezul, duce la un nivel mai ridicat de GLP-1 în comparație cu consumul de carbohidrați înainte de proteine. Consumul de legume înainte de carbohidrați are un efect similar.

Acest lucru poate explica parțial de ce vechea zicală „mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac” este susținută de dovezi care demonstrează o pierdere în greutate mai mare atunci când micul dejun este cea mai mare masă a zilei, iar cina este cea mai mică.

Viteza cu care mâncăm poate conta, de asemenea. S-a demonstrat că consumul de înghețată timp de 30 de minute produce un nivel semnificativ mai ridicat de GLP-1 comparativ cu consumul de înghețată timp de cinci minute. Cu toate acestea, studiile care au analizat răspunsurile glicemiei au sugerat că, în cazul în care legumele sunt consumate mai întâi, viteza de consum devine mai puțin importantă.

Chiar și mestecarea contează. Un studiu a arătat că consumul de varză mărunțită a crescut GLP-1 mai mult decât consumul de varză pasată.

Nu este o modalitate la fel de potentă ca medicamentele

În timp ce anumite alimente și strategii dietetice pot crește GLP-1 în mod natural, magnitudinea este mult mai mică decât ceea ce se poate obține cu medicamentele. Un studiu privind efectele de creștere a GLP-1 ale dietei mediteraneene a demonstrat un nivel maxim de GLP-1 de aproximativ 59 picograme pe mililitru de ser sanguin.

Monografia produsului Ozempic raportează că cea mai mică doză produce un nivel de GLP-1 de 65 nanograme pe mililitru (un nanogram = 1 000 picograme). Astfel, medicamentele cresc GLP-1 de peste o mie de ori mai mult decât dieta.

Cu toate acestea, atunci când se compară riscul pe termen lung pentru boli precum infarctul miocardic, dieta mediteraneană reduce riscul de evenimente cardiace cu 30 %, depășind medicamentele GLP-1 care reduc riscul cu 20 %. În timp ce pierderea în greutate va fi întotdeauna mai rapidă cu medicamentele, pentru sănătatea generală, abordările dietetice sunt superioare medicamentelor.

Următoarele strategii sunt importante pentru cei care încearcă să piardă în greutate fără prescripție medicală:

  • Luați micul dejun
  • Străduiți-vă să faceți din micul dejun cea mai importantă masă a zilei (sau cel puțin începeți ziua cât mai devreme posibil)
  • Încercați să mâncați cel puțin un aliment bogat în fibre la fiecare masă
  • Faceți din uleiul de măsline un aliment de bază
  • Fiți atenți la ordinea în care mâncați alimentele, consumați proteine și legume înainte de carbohidrați
  • Luați o gustare cu nuci
  • Mestecați mâncarea
  • Mâncați încet

Deși abordările naturale pentru creșterea GLP-1 pot să nu fie la fel de puternice ca medicamentele, acestea oferă o abordare fără medicamente a pierderii în greutate și a alimentației sănătoase.