STUDIU: Cuplurile divorţează mai des dacă soţiile sunt acelea care se îmbolnăvesc

Căsătoriile se încheie mai des printr-un divorţ dacă soţiile sunt acelea care se îmbolnăvesc şi sunt diagnosticate cu o maladie gravă, întrucât soţii nu pot face faţă acestor situaţii dificile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Iowa.

287 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Cuplurile divorţează mai des dacă soţiile sunt acelea care se îmbolnăvesc

Cuplurile divorţează mai des dacă soţiile sunt acelea care se îmbolnăvesc (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Cercetătorii americani au descoperit că rata divorţurilor este cu şase procente mai mare dacă soţia este aceea care se îmbolnăveşte, în comparaţie cu situaţiile în care ele rămân sănătoase, informează dailymail.co.uk.

În schimb, starea de sănătate a soţilor nu a influenţat riscul de divorţ în cazul cuplurilor monitorizate.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au monitorizat 2.701 căsnicii pe parcursul a aproape două decenii. La începutul studiului, cel puţin unul dintre partenerii din fiecare cuplu trebuia să fie în vârstă de peste 51 de ani.

Până la finalul studiului, 32% dintre cuplurile monitorizate au divorţat, iar pentru 24% dintre ele unul dintre parteneri a rămas văduv sau văduvă.

Divorţul a fost mai frecvent întâlnit în cazul cuplurilor mai tinere, iar decesele mai frecvente în cazul cuplurilor mai vârstnice.

Amelia Karraker, profesor la Iowa State University, coordonatoarea studiului, spune că bolile îşi pun adeseori o amprentă serioasă asupra cuplurilor, în principal din cauza motivelor financiare, şi pot să ducă la divorţ.

Soţiile care sunt sănătoase sunt adeseori principalul furnizor de servicii medicale în cuplu şi îşi asumă responsabilitatea exclusivă de a se ocupa de sarcinile gospodăreşti. În multe situaţii, ele sunt de asemenea singurele care aduc bani în casă.

De asemenea, calitate serviciilor de îngrijire medicală reprezintă un factor major.

Soţiile sunt adeseori mai puţin satisfăcute de îngrijirile medicale pe care le primesc de la soţii lor.

Bărbaţii, în special cei în vârstă, nu au fost educaţi pentru a furniza servicii de îngrijiri medicale în acelaşi fel în care au fost educate femeile.

Alte studii au evidenţiat în trecut faptul că femeile şi bărbaţii căsătoriţi au o sănătate fizică şi mintală mai bună.

Pe de altă parte, studiul condus de Amelia Karraker arată că bolile le pun pe femei în faţa riscului de a-şi pierde acele beneficii medicale aduse de căsnicie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici