Studiu: Originile masturbării au fost descoperite la primate în urmă cu 40 de milioane de ani

Biologii evoluţionişti au urmărit originile masturbării până la primate străvechi, care au precedat primii oameni cu zeci de milioane de ani.

1340 afișări
Imaginea articolului Studiu: Originile masturbării au fost descoperite la primate în urmă cu 40 de milioane de ani

Descoperirile au apărut în urma a ceea ce oamenii de ştiinţă consideră a fi cel mai mare set de date compilate vreodată cu privire la această activitate şi confirmă faptul că oamenii au apărut pe o ramură a arborelui vieţii plină de predecesori care îşi ofereau plăcere singuri, relatează The Guardian.

"Ceea ce putem spune este că acest comportament a fost prezent în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani, la strămoşul comun al tuturor hominoizilor şi maimuţelor", a declarat Dr. Matilda Brindle, cercetător principal al studiului de la University College London. "Nu este vorba că unele specii s-au trezit într-o zi şi au început să o facă. Aceasta este o trăsătură veche, evoluată".

Brindle şi colegii ei au cercetat în profunzime istoria acestui comportament în speranţa de a înţelege originile a ceea ce la prima vedere pare o enigmă evolutivă. Dintr-o perspectivă evoluţionistă, masturbarea pare costisitoare, distrage atenţia, risipitoare, chiar riscantă.

Pentru a reconstrui istoria acestui act, cercetătorii au adunat sute de publicaţii, răspunsuri la chestionare şi note personale despre primatele care se masturbează, de la primatologi şi îngrijitori de grădini zoologice. Apoi au cartografiat informaţiile pe arborele evolutiv al primatelor, dezvăluind modul în care această activitate s-a extins în timp.

Echipa descrie modul în care masturbarea părea comună la primate de toate sexele şi vârstele. Dar motivul pentru care a evoluat cu mai mult de 40 de milioane de ani în urmă este mai puţin clar. Din punct de vedere istoric, studiile biologice au neglijat femelele, oferindu-le autorilor puţine date bune pe care să se bazeze. Pentru masculi, însă, există ceva mai multe indicii.

Analizele oamenilor de ştiinţă au găsit sprijin pentru ideea că masturbarea masculină a sporit şansele de a lăsa însărcinată o parteneră. De exemplu, un mascul de rang inferior poate să se masturbeze doar atât cât să îşi sporească excitarea înainte de sex, ceea ce înseamnă că îşi inseminează partenera mai repede şi înainte ca un concurent voinic să aibă şansa de a-l doborî şi de a-i strica distracţia. Masturbarea ar putea, de asemenea, să ajute masculii să se debaraseze de sperma veche, lăsându-le spermă mai proaspătă şi mai competitivă pentru sex.

Aparent, acesta nu ar fi fost singurul motiv. Cercetătorii au descoperit că masturbarea masculină la primate a crescut în concordanţă cu nivelurile de infecţii cu transmitere sexuală. O explicaţie ar putea fi faptul că masturbarea după sex ajută la spălarea tractului genital, reducând riscul ca o infecţie să se instaleze.

"Acesta este un comportament atât de comun în tot regnul animal, încât mi se pare absolut uimitor că nimeni nu l-a cercetat până acum", a declarat Brindle. "Pentru oamenii care cred că masturbarea este greşită sau nefirească într-un fel, acesta este un comportament perfect natural. Face parte din repertoriul nostru sănătos de comportamente sexuale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici