STUDIU Sunetele auzite în timpul somnului ar putea declanşa uitarea unor amintiri

  • Redarea unor sunete în timpul somnului ar putea ajuta la întărirea unor amintiri sau la unitarea altora, sugerează cercetarea.
  • Cercetătorii sugerează că această metodă ar putea fi dezvoltată într-o zi într-o tehnică care să ajute la combaterea amintirilor traumatice.
481 afișări
Imaginea articolului STUDIU Sunetele auzite în timpul somnului ar putea declanşa uitarea unor amintiri

STUDIU Sunetele auzite în timpul somnului ar putea declanşa uitarea unor amintiri

Cercetările anterioare au indicat că redarea de indicii sonore în timpul somnului poate fi folosită pentru a stimula amintiri specifice. Cercetările anterioare au indicat că redarea de indicii sonore în timpul somnului poate fi folosită pentru a stimula amintiri specifice.

Putem induce efectiv uitarea unor materiale specifice în timp ce oamenii dorm", a declarat Dr. Aidan Horner, co-autor al studiului de la Universitatea din York.

Primul autor al studiului, Dr. Bardur Joensen, fost doctorand la Departamentul de Psihologie al Universităţii din York, a declarat: „Deşi sunt încă foarte experimentale în acest stadiu, rezultatele studiului nostru ridică posibilitatea ca noi să putem atât să creştem, cât şi să diminuăm capacitatea de a ne aminti anumite amintiri prin redarea unor indicii sonore atunci când o persoană doarme. Persoanele care au suferit o traumă pot suferi o gamă largă de simptome stresante din cauza amintirilor lor despre acele evenimente”, potrivit Independent.

Rezultatele studiului

În cadrul studiului, 29 de persoane au fost rugate să înveţe perechi de cuvinte suprapuse, inclusiv obiecte de zi cu zi, locaţii şi persoane celebre.
 
Exemple de astfel de cuvinte au fost ciocan-bucătărie şi ciocan-Cardi B, precum şi Beckham-bicicletă şi castel-bicicletă.
 
Procesul a fost repetat pentru 60 de cuvinte obiect diferite, iar pe parcursul procesului au fost afişate ambele perechi posibile, rezultând 120 de asocieri. Pe măsură ce perechile apăreau în mod intermitent, participanţii au auzit cuvântul obiect rostit cu voce tare, potrivit The Guardian.
 
Echipa i-a testat pe participanţi cu privire la un subset de asocieri, prezentându-le unul dintre cuvinte şi cerându-le să selecteze un cuvânt asociat dintr-o listă de şase opţiuni.
 
Participanţii au petrecut apoi o noapte în laboratorul de somn al echipei. După ce au intrat într-o anumită stare de somn - după cum au fost judecaţi de electrozii plasaţi pe cap - li s-a pus o înregistrare audio cu 30 de cuvinte obiect.

Echipa a testat participanţii cu privire la asociaţiile de cuvinte a doua zi. Rezultatele arată că abilitatea participanţilor de a-şi reaminti primul cuvânt pe care au învăţat să îl asocieze cu un cuvânt obiect a fost stimulată dacă sunetul acestuia din urmă a fost redat în timp ce dormeau, comparativ cu cazul în care nu a fost redat. Cu toate acestea, capacitatea lor de a-şi aminti al doilea cuvânt pe care au învăţat să-l asocieze cu acelaşi obiect a scăzut în raport cu scenariul fără sunet.

Cercetările anterioare au constatat că învăţarea unei perechi de cuvinte şi redarea unui sunet asociat cu acea pereche în timpul somnului au îmbunătăţit memoria pentru perechea de cuvinte atunci când s-au trezit.
 
Dar de data aceasta, atunci când perechile de cuvinte se suprapuneau, iar participanţilor li s-a redat un sunet al unuia dintre cuvinte, au constatat o creştere a memoriei pentru o pereche, dar o scădere a memoriei pentru cealaltă pereche.
 
Cercetătorii spun că acest lucru sugerează că este posibil să se provoace uitarea selectivă prin redarea de sunete asociate în timpul somnului.

Horner a declarat că rezultatele au susţinut studii anterioare care au constatat că declanşarea repetată a amintirilor participanţilor cu privire la o pereche de cuvinte în timp ce erau treji i-a determinat pe aceştia să uite a doua asociere cu acelaşi cuvânt.

Ceea ce facem aici este, în esenţă, să creăm o situaţie în care există două amintiri concurente, iar această interferenţă duce la uitarea uneia dintre aceste amintiri", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici