Surpriza de pe Marte. Roverul Curiosity a găsit o ”floare marţiană” mai mică decât o monedă

  • În timpul cercetării rocilor marţiene din Craterul Gale, roverul Curiosity a dat peste o mică surpriză.
  • Artefactul din rocă, care seamănă cu o bucată de coral sau cu o floare, este mai mic decât un bănuţ.
27964 afișări
Imaginea articolului Surpriza de pe Marte. Roverul Curiosity a găsit o ”floare marţiană” mai mică decât o monedă

Sursa foto: Twitter

"Floarea" marţiană şi piesele sferice de lângă ea au fost probabil "realizate în trecutul antic, când mineralele transportate de apă au cimentat roca", potrivit NASA.
 
Curiosity a realizat o imagine a micului aranjament de roci pe 24 februarie cu ajutorul Mars Hand Lens Imager, o cameră foto amplasată la capătul braţului său robotic, potrivit CNN.
 
Descoperirea este similară cu alte mici caracteristici pe care Curiosity le-a observat în trecut, toate acestea fiind formate "atunci când fluidele mineralizatoare au călătorit prin conducte de tip throudagh în rocă", potrivit agenţiei. Anterior, roverul Opportunity a observat, de asemenea, "afinele" marţiene, mici sfere minerale care indică faptul că pe planeta roşie a existat cândva un sol apos.
 
Fiecare imagine pe care Curiosity o colectează şi o împărtăşeşte cu privire la aceste caracteristici îi ajută pe cercetători să reconstituie cronologia prezenţei apei în crater.

Un deceniu de explorare

La sfârşitul acestui an, Curiosity va sărbători o etapă importantă: aniversarea a 10 ani de explorare marţiană. Curiosity a aterizat pe planeta roşie pe 5 august 2012. În ultimul deceniu, acesta a explorat craterul şi caracteristica Mount Sharp din centrul craterului.
 
Misiunea a fost concepută pentru a determina dacă Marte a fost vreodată locuibilă pentru viaţa microbiană. Încă de la început, roverul bine numit a descoperit dovezile chimice şi minerale care afirmă că planeta a fost locuibilă cândva în trecutul îndepărtat. De atunci, Curiosity investighează înregistrările geologice pentru a înţelege când ar fi putut Marte să fie cea mai potrivită pentru a găzdui viaţa.
 
Curiosity continuă să îşi croiască drum printre bolovani şi creste ascuţite şi să colecteze mostre de rocă şi sol pentru analiză.
 
Roverul de mărimea unei maşini a deschis calea pentru roverul Perseverance şi elicopterul Ingenuity, care în prezent explorează craterul Jezero, situat la 3.700 de kilometri distanţă, şi care în cele din urmă vor returna primele mostre marţiene pe Pământ prin intermediul unor misiuni viitoare. Eforturile combinate ale acestor rovere ar putea contribui la răspunsul la întrebarea finală dacă a existat vreodată viaţă pe Marte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici