TIFF: Proiecţii în aer liber şi degustări de preparate tradiţionale la castelul de la Bonţida

Proiecţii de filme în aer liber cu acompaniament live, concerte, activităţi pentru copii şi degustări de preparate tradiţionale spaniole şi ardeleneşti vor avea loc, în 1 şi 2 iunie, la Castelul Banffy de la Bonţida, în cadrul evenimentului Weekend la Castel de la TIFF.

207 afișări
Imaginea articolului TIFF: Proiecţii în aer liber şi degustări de preparate tradiţionale la castelul de la Bonţida

TIFF: Proiecţii în aer liber şi degustări de preparate tradiţionale la castelul de la Bonţida

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 1 şi 2 iunie la Castelul Banffy de la Bonţida vor avea loc tradiţionalele proiecţii în aer liber, cu acompaniament live, dar şi concerte, activităţi pentru copii, spectacole culinare.

Astfel, în 1 iunie va avea loc o sesiune de gustări şi băuturi spaniole tradiţionale - tapas, paella, tortilla, sangria şi un concert de chitară spaniolă. Toate acestea vor pregăti atmosfera pentru proiecţia-eveniment de la 21.30 cu filmul mut "Blancanieves".

Continuând trendul început de "The Artist", filmul mut laureat cu Oscar în 2012, "Blancanieves/ Albă ca Zăpada" (2012), în regia lui Pablo Berger, este o reinterpretare stilizată a basmului fraţilor Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului al XX-lea. Acţiunea se mută din nordul rece al Europei pe coastele Andaluziei, în anii '20. Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) şi călătoreşte cu un grup de matadori pitici. În pofida maşinaţiunilor puse la cale de mama sa vitregă, interpretată memorabil de Maribel Verdú ("Labirintul lui Pan" şi "Y tu mamá también"), Carmen calcă pe urmele tatălui ei şi intră în arenă.

"Blancanieves" a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi a câştigat recent zece premii Goya - trofeele industriei spaniole de cinema, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obţinut, totodată, Premiul Juriului şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Macarena García) la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián.

În 2 iunie, publicul va savura bucate ardeleneşti autentice, gătite după reţete vechi, culese de echipa de bucătari "Nişte ţărani".

Tot în 2 iunie, de la 21.30, spectatorii vor avea ocazia să revadă "Manasse" (1925), în regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele româneşti mute remarcabile ale anilor '20, într-o proiecţie acompaniată live de Minima, o trupă britanică renumită pentru coloanele sonore compuse pentru filme clasice şi de avangardă. Elogiaţi pentru compoziţiile lor, dar şi pentru capacitatea de a improviza, muzicienii din cvartetul Minima au cântat în zeci de cinematografe, centre de artă, muzee şi festivaluri, iar repertoriul lor include filme precum "Nosferatu" (1922), "Cabinetul Dr. Caligari" (1919) sau "Chiriaşul" (1927) lui Alfred Hitchcock.

Minima a acompaniat pentru prima dată "Manasse" la East End Film Festival din Londra, în 2011, ca parte a temei festivalului, imigraţia. Coloana sonoră este o combinaţie de muzică tradiţională evreiască, ritmuri moderne şi texturi ambientale.

"Manasse" este o adaptare a unei piese de teatru scrisă de Ronetti Roman şi devenită celebră după scandalul declanşat de interzicerea spectacolului de la Teatrul Naţional, în 1906, din raţiuni antisemite. Filmul, turnat parţial în oraşul Fălticeni, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică, nepoata lui Manasse Cohen. Din distribuţie fac parte Romald Bulfinsky (Manasse), George Aurelian (Matei Frunză), Dorina Demetrescu (Lelia), Maria Ciucurescu (Ester), Iosef Kamen (Zelig Şor), Ion Constantiniu (Emil Horn), Alexandru Finţi (Lazăr).

Evenimentele de la Castelul Banffy vor fi organizate în parteneriat cu Fundaţia Transilvania Trust şi Primăria Bonţida. Biletele pentru evenimentele din programul Weekend la Castel se vor pune în vânzare online, pe www.biletmaster.ro, începând de luni.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc, la Cluj-Napoca, în perioada 31 mai - 9 iunie şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici