Top cinci cei mai bogaţi artişti hip-hop din lume. Cine se află în fruntea clasamentului

Rapperul american P. Diddy, al cărui nume real este Sean Combs, se află pe prima poziţie în topul din 2012 al celor mai bogaţi cântăreţi de hip-hop alcătuit de revista Forbes. Potrivit acestei publicaţii, averea muzicianului american, care este şi un redutabil investitor şi om de afaceri, este de aproximativ 550 de milioane de dolari.

1478 afișări
Imaginea articolului Top cinci cei mai bogaţi artişti hip-hop din lume. Cine se află în fruntea clasamentului

Top cinci cei mai bogaţi artişti hip-hop din lume. Cine se află în fruntea clasamentului (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Rapperul P. Diddy a obţinut beneficii financiare importante graţie investiţiilor în brandul de vodcă Ciroc, lansării liniilor sale de articole vestimentare Sean John şi Enyce, încasărilor aduse de casa lui de discuri Bad Boy şi alte câteva investiţii. În plus, noul său post de televiziune prin cablu Revolt ar putea să îl ajute să devină miliardar în 2013, informează contactmusic.com.

Pe poziţia a doua se află rapperul Jay-Z, a cărui avere a fost estimată la circa 460 de milioane de dolari.

Spre deosebire de "confraţii" săi din Top 5, Jay-Z încă mai compune muzică şi încă mai susţine concerte şi turnee - cel mai recent, în compania bunului său prieten Kanye West -, iar acest fapt îi aduce venituri importante. Muzicianul şi-a vândut marca de articole vestimentare Rocawear pentru 204 milioane de dolari în 2007 şi a semnat un contract pe 10 ani de 150 de milioane de dolari cu compania Live Nation în 2008. Jay-Z deţine totodată acţiuni în clubul de baschet profesionist New Jersey Nets, un lanţ de baruri şi restaurante 40/40 Club, firma de publicitate Translation, compania de produse cosmetice Carol's Daughter şi alte câteva afaceri.

Rapperul Dr. Dre se află pe locul al treilea, cu o avere de 270 de milioane de dolari - o cifră ce a fost dublată faţă de anul trecut, graţie unei tranzacţii majore. În august 2011, producătorul de handset-uri HTC a plătit 300 de milioane de dolari pentru a cumpăra 51% din acţiunile companiei Beats Electronics, înfiinţată de Dr. Dre şi directorul casei Interscope Jimmy Iovine, în 2008. Potrivit unor surse, fiecare deţinea o treime din companie înainte de acea tranzacţie, iar partea rapperului Dr. Dre era de 85 de milioane de dolari după achitarea taxelor. Restul de acţiuni deţinute de Dr. Dre valorează 100 de milioane de dolari, iar această sumă ar putea să crească rapid, dacă acea companie va continua să se extindă.

Rapperul Bryan "Birdman" Williams ocupă locul al patrulea, cu o avere de 125 milioane de dolari. El a înfiinţat casa de discuri Cash Money Records, în urmă cu două decenii, împreună cu fratele său, Ronald "Slim" Williams, şi a încheiat un contract profitabil de distribuţie cu grupul Universal, în 1998, în valoare de 30 de milioane de dolari. Valoarea acestei case de discuri a crescut odată cu succesul avut de artişti precum Drake, Nicki Minaj şi Lil Wayne.

Pe locul al cincilea se află rapperul 50 Cent, al cărui nume real este Curtis Jackson, cu o avere de 110 milioane de dolari. Născut în cartierul Queens din New York, muzicianul a câştigat 100 de milioane de dolari din vânzarea acţiunilor pe care le deţinea în compania Vitaminwater în 2007 - şi alte câteva zeci de milioane de dolari din concerte, turnee, vânzări de discuri şi de articole vestimentare -, însă a cheltuit sume uriaşe renovându-şi locuinţa, deţinută în trecut de Mike Tyson. Chiar şi aşa, 50 Cent câştigă sume mari din catalogul său de piese, rolurile din filme, jocurile video în care apare ca personaj, linii de pantofi şi volumele sale de memorii, dar şi o nouă linie de căşti. Următorul său proiect financiar este o băutură energizantă, denumită Street King.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici