Un aeroport internaţional din Capul Verde poartă numele cântăreţei Cesaria Evora

Aeroportul internaţional Mindelo de pe insula Sao Vicente, din nordul arhipelagului Capul Verde, poartă începând de joi seară numele celebrei cântăreţe Cesaria Evora, denumită "diva desculţă", care a murit în decembrie 2011 şi a fost înmormântată pe această insulă, unde s-a şi născut.

95 afișări
Imaginea articolului Un aeroport internaţional din Capul Verde poartă numele cântăreţei Cesaria Evora

Cesaria Evora (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O statuie a cântăreţei, ce are o înălţime de trei metri, realizată de sculptorul local Domingos Luisa, domină de acum intrarea principală a aeroportului.

Aeroportul şi-a primit noul nume cu ocazia unei ceremonii ce a avut loc joi seară, în prezenţa premierului Jose Maria Neves, a mai multor miniştri şi a unor politicieni din opoziţie, dar şi a multor artişti din arhipelag şi a mii de locuitori de pe insula Sao Vicente.

"Acesta este un gest naţional de omagiere", a declarat Neves, adăugând că Cesaria Evora a fost "cea mai strălucitoare stea din constelaţia culturii din Capul Verde". Ceremonia a avut loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, prilej cu care premierul a adus un omagiu "tuturor femeilor din Capul Verde, din Africa şi din lumea întreagă".

Mario Paixao, preşedintele Aeroporturilor şi securităţii aeriene (ASA) din Capul Verde, consideră că statuia cântăreţei Cesaria Evora şi noul nume al aeroportului vor atrage mulţi vizitatori care vor dori să cunoască insula unde artista s-a născut, a trăit, a cântat şi a fost înmormântată.

"Cesaria a trecut prin multe aeroporturi din lume, dar cred că nu şi-a imaginat niciodată că într-o bună zi unul dintre ele îi va purta numele", a declarat Jose Da Silva, managerul şi confidentul "divei desculţe".

Ceremonia s-a încheiat cu un spectacol muzical, în cadrul căruia numeroşi artişti din Capul Verde, precum Constantino Cardoso, Albertino Évora, Nilza şi Nana, au interpretat 15 dintre piesele preferate ale cântăreţei Cesaria Evora.

Cesaria Evora a murit la vârsta de 70 de ani, într-un spital din Sao Vicente, pe 17 decembrie 2011.

Cesaria Evora şi-a început cariera internaţională la 47 de ani. După o copilărie nefericită şi un început de carieră greoi, Cesaria Evora începe să fie recunoscută şi apreciată pe plan internaţional abia în 1988, odată cu lansarea primului său album "La Diva Aux Pieds Nus" şi primul său concert susţinut la Paris.

Trei ani mai târziu, în 1991, artista înregistrează primul său album acustic, ce trezeşte interesul ziariştilor de specialitate, apărând astfel primul articol pozitiv în cotidianul francez Liberation.

Acest articol avea să îi deschidă drumul spre inimile viitorilor fani, care de-a lungul timpului au ovaţionat-o şi aplaudat-o la scenă deschisă pe tot mapamondul. Melodiile sale, printre care "Besame Mucho", "Sentimento" şi "Cabo Verde", au fost fredonate de milioane de oameni.

Cesaria Evora reuşea, de fiecare dată, să transmită publicului său nostalgie, eleganţă şi emoţie.

Apreciată pe tot globul, "Diva desculţă" nu voia să-şi uite rădăcinile şi sărăcia în care ea a trăit la începutul vieţii, motiv pentru care la fiecare concert ea cânta în picioarele goale, amintind lumii întregi că milioane de oameni trăiesc încă în mizerie şi sărăcie şi printre ei trăiesc multe diamante neşlefuite ce aşteaptă o şansa de a fi descoperite.

Cesaria Evora a vizitat România de câteva ori, pentru scurte perioade de timp, susţinând în ţara noastră mai multe concerte.

Ultimul concert pe care l-a susţinut Cesaria Evora a avut loc pe 27 aprilie 2011, la Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici