Un avion din 1911, blocat în gheţurile din Antarctica

Exploratorii polari australieni au descoperit carcasa unui avion blocată în gheţurile antarctice din 1911, aparatul fiind unul dintre cele care a efectuat primele zboruri din lume.

23 afișări
Imaginea articolului Un avion din 1911, blocat în gheţurile din Antarctica

Un avion din 1911, blocat în gheţurile din Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul cu un singur loc, fabricat de compania britanică Vickers la opt ani după primul zbor al fraţilor Wright, a fost adus în Antarctica de exploratorul australian Douglas Mawson, în 1911, au informat exploratorii.

Mawson a nutrit iniţial speranţa că va face un prim zbor de survolare a calotei polare a Antarcticii. Speranţele sale s-au încheiat însă în momentul în care pilotul venit de la Londra şi trimis de Vickers s-a prăbuşit în timpul unui zbor de încercare.

Aripile au fost atât de afectate de accident încât au trebuit separate de fuselaj. Douglas Mawson a insistat apoi să le folosească în Antarctica pentru a transporta bagajele, a spus David Jensen, unul dintre cei care au făcut descoperirea.

Motorul avionului a fost victima unei avarii din cauza temperaturii polare, iar Mawson a lăsat avionul la Cap Denison în 1914. El a abandonat definitiv aparatul în Antarctica în 1931, după ce reprezentanţii Vickers au vizitat carcasa, în 1929.

Echipat cu aparate de rezonanţă magnetică, trei echipe specializate ale Fundaţiei Huts înfiinţată de Mawson au căutat succesiv avionul, văzut ultima oară în 1975, la Cap Denison.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici