Un bărbat bolnav de Alzheimer a uitat că este căsătorit, s-a îndrăgostit din nou de soţie şi a cerut-o a doua oară de nevastă

  • Pe 12 decembrie 2020, în timp ce Peter, 56, şi Lisa, 54, urmăreau serialul TV „Fata nouă”, o scenă de nuntă a făcut-o pe femeie să plângă.
  • Bărbatul i-a observat lacrimile şi a început să râdă, nu înainte să arate spre ecran şi să-i spună: „Hai să ne căsătorim şi noi”!
  • Uitase că formau o familie din 2012, astfel că pe 26 aprilie 2021, au mers la altar pentru reînnnoirea jurămintelor.
1664 afișări
Imaginea articolului Un bărbat bolnav de Alzheimer a uitat că este căsătorit, s-a îndrăgostit din nou de soţie şi a cerut-o a doua oară de nevastă

Lisa şi Peter Sursafoto: CNN

O poveste de dragoste emoţionantă spune, de fapt, durerea pe care o resimte partenerul de viaţă al unui bolnav de Alzheimer, o boală degenerativă caracterizată prin tulburări de memorie.

Într-o sâmbătă seară de decembrie a anului trecut, în timp ce Peter şi Lisa Marshall stăteau ghemuiţi pe canapea, urmărindu-şi la televizor emisiunea preferată, Peter s-a uitat la Lisa şi a întrebat-o dacă vrea să se căsătorească cu el. Ceea ce Peter nu şi-a amintit era că erau deja căsătoriţi.

Diagnosticat cu Alzheimer precoce în urmă cu trei ani, Peter începuse să-şi piardă amintirile.

Uitase prima dată când se întâlniseră, când se ţinuse de mână. De asemenea, nu mai ştia nimic despre nunta lor.

"Este sfâşietor", a declarat Lisa, în vârstă de 54 de ani, pentru CNN, care le-a prezentat povestea. „Mă doare pentru că vreau mereu să spun„ Îţi aminteşti asta odată?”.

Cei doi, căsătoriţi de 12 ani, s-au întâlnit ca vecini în Harrisburg, Pennsylvania. Ambii erau căsătoriţi cu alţi parteneri la acea vreme şi erau ocupaţi cu creşterea copiilor, dar au legat o relaţie de prietenie şi au rămas aproape până când familia lui Peter s-a mutat în Connecticut.

După aproape un an, cei doi s-au reconectat când au descoperit că trec prin divorţuri. După o singură reîntâlnire la Harrisburg, au devenit rapid inseparabili şi au rămas într-o relaţie de opt ani, la distanţă, până când toţi copiii lor au intrat la facultate. În 2009, Lisa s-a mutat în Connecticut, iar cuplul s-a căsătorit.

La început, îşi uita cheile şi portofelul

Lisa le-a relatat reporterilor că i-a fost greu să se împace cu noul compartament al soţului. Bărbatul a a început să îşi uite cheile, apoi portofelul. Nu-şi amintea anumite cuvinte, ce sens aveau anumite expresii, iar uneori se chinuia să lege propoziţii. Femeia le-a pus pe seama îmbătrânirii.

Până când prietenii şi ceilalţi din familie au început să îşi dea seama de schimbări. ”Oamenii care nu-l mai văzuseră de ceva vreme pe Peter au observat imediat că ceva nu era în regulă”, spune Lisa.

După teste profunde, Peter a fost diagnosticat cu boala Alzheimer pe 30 aprilie 2018.

„Nu am înţeles până nu am început să cercetez şi am realizat că acest lucru avea să aibă un impact profund asupra vieţii noastre”, a spus Lisa.

Boala a preluat rapid comanda în viaţa cuplului. Amintirile au fost înghiţite de demenţă, dispărând rapid pentru Peter. Una dintre acele amintiri era chiar faptul că era însurat.

Copiii din prima căsătorie a femeii i-au încurajat să-şi reînnoiască jurămintele de nuntă. În ciuda unor ezitări, Lisa a cedat. A fost de acord, sesizând că „Peter a fost atât de fericit. În timpul jurămintelor, mi-a spus doar„ Lisa, te iubesc ”. Şi de asta aveam nevoie”.

„Sunt persoana lui preferată”, adaugă femeia. Pe măsură ce boala progresează, provocând halucinaţii, paranoia şi pierderea gravă a memoriei, Lisa se confruntă cu realitatea de zi cu zi. A adunat atâta experienţă încât are de oferit şi altora. Aşa i s-a născut blogul prin care îi ajută pe alţii care îngrijesc persoane bolnave de Alzheimer.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici