Un film despre viaţa şi cariera designerului Yves Saint Laurent va fi produs în Franţa

Un film despre cariera designerului Yves Saint Laurent, care va prezenta şi relaţia sa cu omul de afaceri Pierre Bergé, va fi produs în Franţa, sub bagheta regizorală a cineastului Jalil Lespert.

251 afișări
Imaginea articolului Un film despre viaţa şi cariera designerului Yves Saint Laurent va fi produs în Franţa

Yves Saint Laurent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urmă cu doi ani, documentarul "L'Amour fou", regizat de Pierre Thoretton, aducea pe marele ecran povestea de dragoste dintre Yves Saint-Laurent şi Pierre Bergé. Cu o acţiune care se întinde pe parcursul unei jumătăţi de secol, acest film prezenta incredibila odisee a unui tânăr designer genial, marcat însă de o timiditate aproape maladivă, al cărui destin a fost marcat de întâlnirea providenţială cu omul de afaceri Pierre Bergé, informează lefigaro.fr.

După succesul înregistrat cu cel de-al doilea lungmetraj al său, "Des Vents contraires", actorul şi regizorul Jalil Lespert, în vârstă de 35 de ani, doreşte să prezinte într-o manieră proprie pe marele ecran aceeaşi poveste de dragoste, care i-a unit vreme de peste 50 de ani pe Yves Saint-Laurent şi Pierre Bergé. De această dată, nu va mai fi vorba de un documentar, ci de un film de ficţiune.

Susţinut de casa de producţie cinematografică Wy Productions, acest nou lungmetraj biografic se doreşte a fi un proiect foarte ambiţios şi "ultra-glamour".

Filmul care prezintă viaţa lui Saint Laurent începe în 1958, într-o perioadă în care războiul din Algeria zguduia opinia publică franceză. Pe atunci în vârstă de 21 de ani, Yves Saint-Laurent s-a îmbolnăvit şi a fost internat în spitalul militar Val-de-Grâce din Paris. "Cadetul" casei Dior a fost dat afară de Marcel Boussac, directorul publicaţiei L'Aurore, un cotidian care milita pentru dependenţa Algeriei de Franţa.

După acel episod, Yves Saint Laurent s-a asociat cu Pierre Bergé şi au creat împreună marca unui designer care a devenit ulterior unul dintre cei mai mari creatori de modă din secolul al XX-lea. Povestea care a urmat este cunoscută de public, ca şi geniul aceluia care a reinventat alura feminină, graţie taiorului-pantalon, smochingului, trench coat-ului şi celebrei linii vestimentare "Trapèze".

"Mi s-a propus de multe ori să se facă un film de ficţiune despre Yves şi despre mine", a declarat Pierre Bergé, preşedintele fundaţiei care îi poartă numele. "Nu am fost niciodată convins de acele proiecte. Jalil Lespert a venit să mă vadă şi m-a convins cu sensibilitatea, entuziasmul şi viziunea lui creatoare. Am înţeles foarte repede faptul că îl aveam în faţa mea pe regizorul care va fi capabil să spună această poveste. Mi-am dat acceptul", a explicat Pierre Bergé.

Jalil Lespert va prezenta o poveste legată într-un mod cât se poate de intim de moda franceză şi va beneficia mai ales "de preţiosul sprijin al lui Pierre Bergé, care va fi colaborator la acest proiect", a precizat societatea de producţie cinematografică Wy Productions, aflată sub "umbrela" grupului Universal Pictures International France.

Yves Saint Laurent a cunoscut gloria încă de la prima lui colecţie la casa Dior, unde i-a urmat maestrului Christian Dior, în 1957. În epocă, linia sa "Trapèze", care se deosebea net de talia de viespe a creaţiilor din colecţiile precedente, a avut un succes uriaş.

Pe 4 decembrie 1961, Yves Saint Laurent şi-a creat propria casă de modă, în parteneriat cu Pierre Bergé, şi s-a mutat pe strada Spontini din Paris. Împreună - Saint Laurent se ocupa cu partea creativă, iar Bergé, cu gestiunea -, cei doi au construit o marcă, al cărei logo era alcătuit din trei litere negre înterconectate, ce a devenit cunoscută în lumea întreagă şi simbolizează şi în zilele noastre eleganţa stilului francez.

Casa haute couture şi-a închis porţile în 2002, când Yves Saint Laurent a decis să se pensioneze. Ea s-a aflat din anul 1974 într-un imobil privat de pe strada Marceau din Paris, în care se află astăzi sediul fundaţiei Yves Saint Laurent. În acest sediu sunt organizate cu regularitate expoziţii ale unor artişti - adeseori apropiaţi ai designerului.

Marca YSL, proprietate a grupului PPR, avea anul trecut o cifră de afaceri de aproape 270 de milioane de euro. Parfumurile şi produsele cosmetice sunt administrate de grupul L'Oréal.

Yves Saint Laurent a murit pe 1 iunie 2008, din cauza unei tumori pe creier, la vârsta de 71 de ani.

Saint Laurent, care a fost văzut rar în public după retragere, în 2002, a primit, în 2001, titlul de Comandor al Legiunii de Onoare din partea fostului preşedinte francez Jacques Chirac. În 2007, preşedintele Nicolas Sarkozy l-a decorat cu Ordinul de Mare Ofiţer al Legiunii de Onoare, una dintre cele mai mari recompense acordate în Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici