Un nou soi de grâu dur ar putea rezista la căldură şi secetă extreme

  • Un nou soi de grâu dur, rezistent la secetă, a fost creat în cadrul unui program internaţional de ameliorare care vizează creşterea rezistenţei sistemului alimentar la schimbările climatice prin sporirea diversităţii culturilor.
  • Soiul este o încrucişare între grâul comercial şi cel sălbatic, creat în încercarea de a dezvolta culturi mai rezistente la criza climatică.
3368 afișări
Imaginea articolului Un nou soi de grâu dur ar putea rezista la căldură şi secetă extreme

Un nou soi de grâu dur ar putea rezista la căldură şi secetă extreme

Noul grâu Jabal, care înseamnă "munte" în arabă, a fost dezvoltat de agricultori şi cercetători în domeniul culturilor prin încrucişarea unui grâu dur comercial cu o rudă sălbatică dintr-o regiune aridă din Siria, pentru a crea un nou soi de grâu dur care poate rezista la secetă.

Acest lucru face parte din proiectul Crop Trust's wild relatives, care utilizează soiuri de culturi diverse din punct de vedere genetic pentru a ajuta la dezvoltarea unor soiuri de grâu, orz, orez şi cartofi mai rezistente şi mai adaptabile, care pot rezista la condiţiile meteorologice neregulate şi extreme cauzate de criza climatică.
 
Deşi nu este încă disponibil în comerţ, fermierii din Maroc vor fi primii care vor începe să cultive noua versiune de grâu dur, care este consumat pe scară largă în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu, în aproximativ trei ani. Marocul suferă de cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, iar producţia de cereale a scăzut cu aproximativ 70% din cauza condiţiilor extrem de uscate, potrivit The Guardian.
 
Crescătorii şi fermierii din zonele afectate de secetă au plantat numeroase soiuri noi de grâu dur între 2017 şi 2021. Jabal a ieşit în evidenţă, deoarece a reuşit să înflorească şi să producă boabe în timp ce toate soiurile comerciale de durum au eşuat. De asemenea, spicele sale negre distinctive au produs producţii mari de boabe pline care au făcut pâine gustoasă, au declarat oamenii de ştiinţă.
 
Mulţi fermieri au spus că a fost dragoste la prima vedere când l-au văzut rezistând puternic atunci când toate celelalte soiuri erau distruse de secetă", a declarat Filippo Bassi, cercetător senior în cadrul programului de ameliorare a grâului dur de la Centrul Internaţional pentru Cercetare Agricolă în Zonele Aride (Icarda) din Liban.
 
Grâul, cea mai consumată cereală la nivel mondial, este cultivat pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii, şi este consumat de miliarde de oameni.
 
Pierderile de recolte din cauza pierderii biodiversităţii şi a unor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi seceta, căldura extremă şi inundaţiile, au dus la creşterea preţurilor la grâu şi la insecuritatea alimentară în multe părţi ale lumii, exacerbate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, întrucât ambele ţări erau mari exportatori de grâu.
 
Anul trecut, preţurile la grâul dur au crescut cu 90% după o secetă generalizată şi valuri de căldură fără precedent în Canada, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, urmate câteva luni mai târziu de precipitaţii record. În ultimul secol, fermierii canadieni s-au bazat din ce în ce mai mult pe soiuri de grâu cu randament ridicat, similare din punct de vedere genetic, eliminând diversitatea crucială.
 
Este nevoie de ani de zile pentru a selecta noi soiuri de grâu, într-o cursă complicată şi nesfârşită împotriva timpului, în timp ce încălzirea globală determină dezastre climatice şi apariţia unor noi agenţi patogeni, adaptaţi sau mai agresivi.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici