Un nou studiu arată că şobolanii au imaginaţie

  • Cercetătorii au dezvoltat un sistem care poate măsura activitatea neuronală şi a fost capabil să traducă semnificaţia acesteia la rozătoare.
  • Studiul are implicaţii semnificative în înţelegerea activităţii creierului şi a proceselor cognitive.
131 afișări
Imaginea articolului Un nou studiu arată că şobolanii au imaginaţie

Un nou studiu arată că şobolanii au imaginaţie

Un nou studiu realizat de către cercetători de la HHMI`s Janelia Research Campus din Virginia, SUA, a dezvăluit că, asemenea oamenilor, şobolanii deţin o formă de imaginaţie. Echipa de cercetare a dezvoltat un sistem inovator care combină realitatea virtuală cu o interfaţă creier-maşină pentru a explora gândurile interioare ale şobolanilor. Astfel, cercetătorii au descoperit că rozătoarele pot să-şi imagineze locuri şi obiecte care nu se află în faţa lor, folosindu-şi gândurile pentru a-şi închipui că se deplasează într-un anumit loc sau mută un obiect într-o poziţie specifică, conform Eurekalert.

Această capacitate de a-şi imagina locuri care nu sunt în proximitatea lor este fundamentală pentru amintirea evenimentelor trecute dar şi pentru a-şi închipui posibile scenarii viitoare. Astfel, noua cercetare arată că aceste animale deţin o formă de imaginaţie.

Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au dezvoltat un sistem care poate măsura activitatea neuronală şi a fost capabil să traducă semnificaţia acesteia. Sistemul foloseşte o interfaţă creier-maşină care oferă o conexiune directă între activitatea cerebrală şi un dispozitiv extern. Când şobolanii au fost plasaţi într-o arenă de realitate virtuală de 360 de grade, sistemul interfeţei creier-maşină a permis oamenilor de ştiinţă să testeze dacă animalele pot stimula activitatea neuronală din hipocamp, pentru a-şi imagina un anumit loc din arenă, fără a se deplasa fizic acolo. Rozătoarele s-au dovedit eficiente în a face acest lucru putând chiar menţine această activitate pentru o perioadă lungă de timp, asemenea oamenilor.

Cercetarea are implicaţii semnificative în înţelegerea activităţii creierului şi a proceselor cognitive, deschizând posibilitatea pentru dezvoltarea unor dispozitive de protezare inovatoare bazate pe principiile acestui studiu, au conchis oamenii de ştiinţă. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici