Un post de radio american vrea să găsească un înlocuitor pentru cântecul "Happy Birthday To You"

Administratorii site-ului unui post de radio american au lansat un concurs cu scopul de a găsi un înlocuitor pentru celebrul cântec "Happy Birthday To You", a cărui utilizare comercială aduce venituri consistente grupului Warner Music, care deţine drepturile de autor, relatează lefigaro.fr.

157 afișări
Imaginea articolului Un post de radio american vrea să găsească un înlocuitor pentru cântecul "Happy Birthday To You"

Un post de radio american vrea să găsească un înlocuitor pentru cântecul "Happy Birthday To You"

Cântecul "Happy Birthday To You", lansat în 1893 cu titlul "Good morning to all", nu este liber de drepturi. El aparţine casei de discuri Warner Chappel Music, care îl deţine în regim de exclusivitate până în 2030, anul în care celebrul refren va deveni disponibil pentru domeniul public.

În prezent, înainte de a fi difuzat la televiziune sau în filme, drepturile de difuzare trebuie să fie plătite. Aceste drepturi aduc grupului Warner venituri de aproximativ 2 milioane de dolari în fiecare an.

Pentru a evita acest lucru, cel mai vechi post de radio independent din Statele Unite, WFMU, a lansat pe site-ul său - Free Music Archive - un concurs intitulat "The New Birthday Song Contest" cu scopul de a crea un cântec nou, care să înlocuiască refrenul original, fredonat cu ocazia aniversărilor. Această versiune alternativă va fi liberă de drepturi şi va putea fi interpretată în toate filmele şi serialele TV, fără achitarea unor redevenţe financiare.

Prin această iniţiativă, site-ul postului radiofonic a dorit să celebreze cea de-a zecea aniversare a organizaţiei cu scop non-lucrativ "Creative Commons". Această asociaţie permite partajarea sau utilizarea gratuită pe internet de fişiere muzicale sau a oricăror alte tipuri de fişiere, în peste 50 de ţări.

Postat online încă din 12 decembrie, albumul de cântece alternative create pentru a înlocui "Happy Birthday To You" conţine până acum 31 de piese, care au fost ascultate de peste 16.000 de ori. Jurnaliştii de la Le Figaro consideră că această cifră este deocamdată mult prea mică pentru a putea să detroneze celebrul refren interpretat în limba engleză, care, potrivit Cărţii Recordurilor Guinness, este cel mai ascultat cântec pe plan mondial.

Trei câştigători vor fi desemnaţi pe 29 ianuarie. Piesele lor vor beneficia de o licenţă "Creative Commons" şi vor putea fi folosite cu titlu gratuit, cu condiţia ca noul utilizator să menţioneze numele autorului şi site-ul Free Music Archive.

Mai multe cântece create pentru a celebra o aniversare au fost deja compuse în istoria cinematografiei, cu scopul de a evita redevenţele cuvenite grupului Warner.

Cântecul original "Happy Birthday To You" a fost compus în secolul al XIX-lea de două surori din statul american Kentucky. Intitulat iniţial "Good morning to all", refrenul conţinea doar cinci note. În 1935, un editor muzical a decis să protejeze legal această piesă muzicală. A operat o uşoară modificare, adăugând partiturii o a şasea notă, iar apoi a obţinut licenţa pentru drepturile de autor. În 1988 grupul Warner, un gigant din industria muzicală, a achiziţionat refrenul "Happy Birthday To You" şi este de atunci unicul posesor al drepturilor de exploatare comercială a refrenului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici