Un tratat de electricitate a fost returnat după mai bine de un secol unei biblioteci din Massachusetts

Descoperirea a avut loc în momentul în care Stewart Plein, curatorul cărţilor rare de la bibliotecile Universităţii West Virginia, sorta o donaţie recentă de cărţi.

475 afișări
Imaginea articolului Un tratat de electricitate a fost returnat după mai bine de un secol unei biblioteci din Massachusetts

Sursa foto: Twitter

Pe 14 februarie 1904, cineva curios în legătură cu posibilităţile emergente ale unei forţe cheie a naturii a împrumutat cartea lui James Clerk Maxwell "An Elementary Treatise on Electricity" de la Biblioteca Publică Liberă din New Bedford.
 
A fost nevoie de 119 ani şi de ochii ageri ai unui bibliotecar din Virginia de Vest pentru ca textul ştiinţific să ajungă, în cele din urmă, înapoi la biblioteca din Massachusetts.
 
Descoperirea a avut loc în momentul în care Stewart Plein, curatorul cărţilor rare de la bibliotecile Universităţii West Virginia, sorta o donaţie recentă de cărţi.
 
Plein a găsit tratatul şi a observat că acesta făcuse parte din colecţia bibliotecii din New Bedford şi, în mod critic, nu era ştampilat cu menţiunea "Retras", ceea ce indică faptul că, deşi trecuse foarte mult timp de la data la care ar fi trebuit să fie returnată, cartea nu fusese aruncată, relatează NBC News.
 
"Aceasta s-a întors în stare extrem de bună", a declarat vineri Olivia Melo, directorul Bibliotecii Publice din New Bedford. "Este evident că cineva a păstrat-o pe un raft frumos pentru că era într-o stare atât de bună şi probabil că a fost transmisă în familie".
 
Tratatul a fost publicat pentru prima dată în 1881, la doi ani după moartea lui Maxwell, în 1879, deşi exemplarul care se află acum înapoi la biblioteca din New Bedford nu este considerat o ediţie rară a lucrării, a spus Melo.
 
Biblioteca primeşte ocazional cărţi cu întârzieri de până la 10 sau 15 ani, dar nimic care să se apropie de un secol sau mai mult, a spus ea.
 
Tratatul a fost publicat într-o perioadă în care lumea încă începea să înţeleagă posibilităţile electricităţii. 
 
Când cartea a fost publicată ultima dată la New Bedford, naţiunea se pregătea pentru a doua ediţie modernă a campionatului mondial de fotbal, preşedintele republican în exerciţiu Theodore Roosevelt era pe cale să câştige un nou mandat, Wilbur şi Orville Wright efectuaseră primul zbor cu avionul cu doar un an înainte, iar oraşul New York sărbătorea prima sa linie de metrou.
 
Descoperirea şi returnarea cărţii este o dovadă a durabilităţii cuvântului tipărit, mai ales într-o perioadă de informatizare şi acces instantaneu la cantităţi de informaţii insondabile, a declarat Melo.
 
"Valoarea cărţii tipărite este că nu este digitală, nu va dispărea. Doar ţinând-o în mână, ai sentimentul că cineva a avut această carte acum 120 de ani şi a citit-o, iar aici este în mâinile mele", a spus ea. "Va fi tot aici şi peste o sută de ani. Cartea tipărită va fi întotdeauna valoroasă."
 
Biblioteca din New Bedford are o taxă de întârziere de 5 cenţi pe zi. La această rată, cineva care returnează o carte cu o întârziere de 119 ani ar trebui să plătească o taxă uriaşă de peste 2.100 de dolari. Vestea bună este că limita maximă a taxei de întârziere a bibliotecii este de 2 dolari.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici