Unde a fost descoperită cea mai veche lucrare de artă din lume, creată în urmă cu 44.000 de ani. FOTO

O pictură rupestră prezentând o scenă de vânătoare, descoperită în Indonezia, ce datează din urmă cu 44.000 de ani şi indică existenţa unei culturi artistice avansate, ar putea fi cea mai veche lucrare figurativă din lume, potrivit unui nou studiu citat de liberation.fr.

1272 afișări
Imaginea articolului Unde a fost descoperită cea mai veche lucrare de artă din lume, creată în urmă cu 44.000 de ani. FOTO

Sursa FOTO: Profimedia Images

Descoperită în urmă cu doi ani pe Insula Sulawesi, pictura cu o lăţime de 4,5 metri, aflată într-o stare avansată de degradare, arată mai multe animale sălbatice urmărite de vânători înarmaţi cu ceea ce par a fi funii şi suliţe, susţin autorii studiului publicat miercuri în revista Nature.

Folosind tehnologia pentru datare, cercetătorii de la Universitatea Griffith din Australia au declarat că a fost confirmat faptul că pictura din peşteră este veche de cel puţin 43.900 de ani, respectiv din Paleoliticul superior.

Sursa FOTO: Profimedia Images

"Scena de vânătoare pare a fi, din câte ne dăm seama, cea mai veche lucrare de artă figurativă şi reprezentare grafică a unei poveşti din lume", au spus cercetătorii.

Anterior, cea mai veche astfel de lucrare era reprezentarea unui animal descoperită într-o peşteră din insula indoneziană Borneo. Cercetătorii au stabilit că aceasta are o vechime de 40.000 de ani.

Foarte mulţi ani, s-a crezut că picturile rupestre au apărut iniţial în Europa, dare descoperirile din Indonezia au contrazis această teorie.

Până în prezent, au fost descoperite cel puţin 242 de peşteri numai pe insula Sulawesi şi noi astfel de situri sunt descoperite anual, spun cercetătorii.

Pictura nou descoperită sugerează, spun cercetătorii, că, în urmă cu 44.000 de ani trăia pe acea insulă un popor foarte avansat din punct de vedere artistic, cu folclor, mituri religioase şi credinţe spirituale.

"Poate fi considerată cea mai veche dovadă pentru comunicarea unei poveşti în arta paleolitică", spun cercetătorii. "Este extrem de important, având în vedere că abilitatea de a inventa poveşti ar fi etapa ultimă şi crucială în evoluţia istorică a limbajului uman şi dezvoltarea tiparelor cognitive moderne", mai spun aceştia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici