Van Gogh: "Arta durează, iar viaţa este scurtă..."

Douăzeci de scrisori rare, redactate de pictorul olandez Vincent van Gogh şi adresate poetului francez Emile Bernard, vor fi expuse începând de vineri la Muzeul Morgan din New York, informează Reuters.

6 afișări
Imaginea articolului Van Gogh: "Arta durează, iar viaţa este scurtă..."

Van Gogh: "Arta durează, iar viaţa este scurtă..."

Scrisorile, care prezintă concepţiile despre viaţă şi artă ale celebrului pictor, au fost redactate în perioada 1887 - 1889.

Într-una dintre scrisori, pictorul scrie că pentru a produce creaţii de bună calitate "trebuie să mănânci bine, să ai o casă confortabilă, să te culci din când în când cu o femeie, să-ţi fumezi pipa şi să-ţi bei cafeaua în linişte".

"Arta durează, iar viaţa este scurtă şi trebuie să aşteptăm răbdători în timp ce încercăm să ne vindem pielea cât mai scump", mai scrie Van Gogh, ale cărui tablouri se vând astăzi pentru sume de zeci de milioane de dolari.

Tabloul "Portrait of Dr. Gachet" a fost vândut în 1990 pentru suma de 82,5 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie.

Celebru pentru utilizarea unor culori puternice, Van Gogh scrie şi despre problemele de sănătate pe care le-a avut după ce a fost internat într-un ospiciu din Saint-Remy, Franţa, pentru că suferea de nişte tulburări mintale. Artistul s-a sinucis, de altfel, în 1890.

Curatorul Muzeului Morgan, Jennifer Tonkovich, a declarat că este pentru prima dată în 70 de ani când aceste scrisori sunt expuse în public. Aceasta este cea mai mare colecţie de scrisori redactate de Van Gogh care nu aparţine Muzeului din Amsterdam, dedicat pictorului.

Expoziţia de scrisori va fi deschisă până în ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici