Visul destrămat al uneia dintre primele femei pilot ale Forţelor Aeriene din Afganistan. FOTO

Niloofar Rahmani, de 28 de ani, a fost una dintre primele prezenţe feminine în rândul piloţilor Forţelor Aeriene din Afganistan, fiind declarată simbol al mişcării feministe internaţionale şi onorată de Michelle Obama, potrivit Buzzfeed News.

4553 afișări
Imaginea articolului Visul destrămat al uneia dintre primele femei pilot ale Forţelor Aeriene din Afganistan. FOTO

Sursa: Profimediaimages

Niloofar Rahmani  a devenit faimoasă în 2013, când a devenit prima femeie care a pilotat un avion cu aripi fixe în Forţa Aeriană din Afganistan. Fotografiile cu tânăra s-au viralizat în întreaga lume, atrăgând felicitări şi comentarii pozitive. Atitudinea lui Rahmani părea să strige: „Iată de ce sunt capabile femeile din Afganistan”, a relatat Buzzfeed News.

 

Cu trecerea anilor, triumful ei a fost însă dat uitării. Rahmani a fost acuzată ca dezertor şi i s-a reproşat comportamentul „inadecvat pentru o femeie afgană”. Atât ea, cât şi membrii familiei au primit ameninţări cu moartea din partea străinilor anonimi, dar şi de la rude îndepărtate. Pe măsură ce popularitatea femeii creştea, ameninţările deveneau tot mai numeroase.

Rahmani a fost nevoită să părăsească ţara şi să abandoneze locuinţa din Kabul unde membrii familiei s-au născut şi au murit de generaţii întregi. Rudele ei nu şi-au mai găsit locuri de muncă, iar tânăra a ajuns să nu poată ieşi din casă decât cu chipul acoperit.

 

Tânăra nu şi-a propus  să ajungă o eroină a femeilor de pretutindeni, dar povestea ei nu putea decât să inspire, în contextul situaţiei drepturilor femeilor din Afganistan. Când armata americană a invadat ţara şi a eliminat controlul talibanilor în 2001, femeile din Afganistan au sperat că drepturile dobândite vor marca un nou început al vieţii lor. Din păcate, schimbările au venit cu preţul dispreţului public, acestea trăind într-o continua stare de teroare.

Ajunsă în Tampa, Florida, de când Statele Unite i-au acordat azil în 2018, Rahmani trăieşte iluzia siguranţei, deşi are interdicţia de a se ridica de la sol. Lucrează acum ca translator, cunoscând trei limbi: varietăţile farsi şi dari ale limbii persane, dar  şi engleză. Visează în continuare să zboare, de data aceasta pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite. Pentru aceasta, ar trebui să obţină cetăţenie americană, proces care poate dura foarte mult timp.

„Simt că în viaţa mea se întrevede un nou început”, a spus ea. „Nu vreau să mor pierzându-mi visul. ”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici