Zilele Filmului Portughez, între 7 şi 10 aprilie, la ICR Bucureşti

Festivalul Zilele Filmului Portughez va avea loc, între 7 şi 10 aprilie, la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti, unde vor fi proiectate patru lungmetraje, informează institutul.

10 afișări

Zilele Filmului Portughez debutează pe 7 aprilie, cu proiecţia peliculei "Ţărmul şoaptelor/ A Costa dos Murmurios" (2004), de Margarida Cardoso, care se bazează pe romanul omonim al Lidiei Jorje.

Filmul spune povestea Evitei, care, la sfârşitul anilor '60, pleacă în Mozambic, pentru a se căsători cu Luis, student la matematică, aflat în stagiul militar. Evitei nu îi ia mult să observe că Luis nu mai este aceeaşi persoană pe care o cunoştea şi că, tulburat de război, el s-a transformat într-o tristă imitaţie a căpitanului său.

Realizatoarea filmului a obţinut două menţiuni speciale, la Coimbra Caminhos do Cinema Portugues, în 2005, şi la Festivalul Internaţional de Film Mannheim-Heidelberg, în 2004, în timp ce actriţa Beatriz Batarda a fost recompensată cu un Glob de Aur portughez pentru interpretarea din acest film.

Pe 8 aprilie, va fi proiectată pelicula "Afară/ La Fora" (2004), în regia lui Fernando Lopes. Personajele principale sunt Laura, jurnalistă la o televiziune, şi Jose Maria, agent de bursă. De mult timp, el o urmăreşte de la distanţă, fără ca ea să ştie, până când o emisiune televizată îi aduce faţă în faţă.

În seara următoare, va avea loc proiecţia filmului "Trecerea nopţii/ A Passagem da Noite" (2003), de Luis Filipe Rocha. Filmul prezintă povestea unei eleve de liceu, de la marginea Lisabonei, rămasă însărcinată după ce este violată de un dependent de droguri. De frică, ruşine sau furie, ea se hotărăşte să înfrunte totul singură.

Acest film i-a adus lui Luis Filipe Rocha Premiul Presei la Coimbra Caminhos do Cinema Portugues, ca şi premiile pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film Mediteranean de la Valencia. Ce aceeaşi ocazie, protagonista peliculei, Leonor Seixas, a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă.

Festivalul de film portughez de la Bucureşti se încheie pe 10 aprilie, cu proiecţia lungmetrajului "Fado Blues/ Tudo Isto E Fado" (2004), în regia lui Luis Galvao Teles. "Fado Blues" este povestea prieteniei dintre două "haimanale", Amadeo şi Leonardo, fiecare căutând să îşi împlinească visul de a da lovitura vieţii lui, într-o lume condusă de bani.

Proiecţiile vor avea loc în fiecare seară din festival, de la ora 18.30. Evenimentul este realizat de ICR în parteneriat cu Ambasada Portugaliei şi cu sprijinul Institutului Camoes de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici