COM: Menţinerea lui Ţuluş ca procuror-şef, o a doua şansă dată acestuia de CSM

Menţinerea lui Doru Ţuluş ca procuror-şef al Secţiei a II-a reprezintă o a doua şansă acordată anchetatorului, având în vedere că peste şase luni Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va descinde din nou într-un control la această secţie.

5 afișări
Imaginea articolului COM: Menţinerea lui Ţuluş ca procuror-şef, o a doua şansă dată acestuia de CSM

COM: Menţinerea lui Ţuluş ca procuror-şef, o a doua şansă dată acestuia de CSM

Aşa şi-ar justifica votul membrii Secţiei pentru judecători a CSM, care au avut, joi, o atitudine vădit părtinitoare faţă de Ţuluş şi nefavorabilă faţă de ministrul Chiuariu, solicitantul revocării procurorului şef

Reproşul ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, conform căruia angajările la DNA s-au făcut în baza unor relaţii personale, a determinat protestul vehement al celor de la Secţia de procurori a CSM, care au susţinut că ei sunt aceia care şi-au dat girul pe solicitările respective, ceea ce a eliminat orice argument legal.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, afirma, joi, că este de neînţeles votul Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul Doru Ţuluş, în condiţiile în care, în urmă cu o săptămână, instituţia a admis că există nereguli. "După părerea mea, e de neînţeles: ce am aprobat acum o săptămână, Raportul Inspecţiei care constată deficienţe majore la Secţia a II-a şi astăzi dăm un astfel de aviz", comenta ministrul decizia Secţiei de procurori a CSM.

În 8 octombrie, cu unanimitate de voturi, Secţia pentru procurori a CSM şi-a însuşit raporul Inspecţiei judiciare a privind controlul de fond asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care se constată o serie de deficienţe în special la Secţia a 2-a, condusă de procurorul şef Doru Ţuluş.

Tot atunci, întrebată dacă este mulţumită de activitatea DNA, Codruţa Kovesi a zâmbit şi a mulţumit jurnaliştilor, în urma insistenţelor acestora răspunzând: "Sunt mulţumită de procurorii care îşi fac dosarele, respectă legea şi care respectă garanţiile procesuale". Răspunsul ei a fost sugestiv în ceea ce priveşte situaţia constatată la secţia condusă de Ţuluş.

Zece zile mai târziu, membrii Secţiei pentru procurori a CSM au dat aviz negativ, înregistrându-se şase voturi "împotriva" revocării lui Ţuluş şi doar unul "pentru", cel al ministrului Chiuariu.

Dincolo de decizia CSM, suspiciunile cu privire la modul în care lucrează procurorii anticorupţie vor rămâne, iar anchetele lor vor fi privite cu scepticism.

În pofida rezultatelor negative ale DNA, constatate de inspectorii CSM, este posibil ca, la raportul de monitorizare din ianuarie 2008, comisarii europeni să nu poată "înghiţi" prea uşor concluziile acestora, pentru că, implicit, ar trebui să recunoască faptul că, statistic, situaţia a stat altfel decât li s-a prezentat.

Ţuluş are şase luni în care ar trebui să repare imaginea secţiei şi să raporteze cauze credibile, hotărâri definitive în dosare de corupţie.

(Comentariu de Lucia Efrim, toto@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici