FOCUS: Autorităţile din Torino consideră că decretul de repatriere trebuie tratat fără dramatism

Decretul-lege privind repatrierea cetăţenilor comunitari din raţiuni de siguranţă publică este o problemă care "poate fi înfruntată cu seninătate şi fără dramatism" şi împreună cu asociaţiile minorităţilor, a apreciat prefectul de Torino, Goffredo Sottile.

3 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Autorităţile din Torino consideră că decretul de repatriere trebuie tratat fără dramatism

FOCUS: Autorităţile din Torino consideră că decretul de repatriere trebuie tratat fără dramatism

Prefectul Sottile, care a anunţat că autorităţile piemonteze au extrădat doi români, a adăugat că noul document adoptat de Guvernul italian este "un instrument eficace şi important".

"Cred că acest intrument va fi folosit cu determinarea necesară şi cu echilibrul necesar", a afirmat, într-o conferinţă de presă, prefectul Sottile, adăugând că autorităţile locale sunt puse în situaţia de "a da, în limitele capacităţii economice posibile, asistenţă cetăţenilor extracomunitari şi comunitari care au nevoie să fie ajutaţi".

Întrebat de jurnalişti dacă sunt semnale că Decretul-lege va suferi modificări, prefectul Goffredo Sottile a spus că trebuie văzut ce se va întâmpla în legătură cu aplicarea actului normativ şi că, în acest moment, nu poate da detalii despre ceea ce ar trebuie să se întâmple.

În opinia oficialului italian, "problema poate fi înfruntată cu senitătate şi fără dramatism".

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, care a avut o întrevedere, luni, la Torino, cu autorităţile regiunii Piemonte, s-a declarat "plăcut impresionat" de reacţia acestora, de la care a înţeles că există "o înţelegere profundă, cu o viziune completă asupra măsurilor care trebuie luate pentru a asigura integrarea cetăţenilor români în comunitatea italiană".

"Modul în care se implică autorităţile, abordarea echilibrată, nuanţată pe probleme constructive, mi-a făcut o bună impresie. Cred că dacă modelul torinez ar fi preluat, am avea mai puţină violenţă şi mai multă înţelegere între comunitatea românească şi cetăţenii italieni", a afirmat Tudor Chiuariu, în conferinţa de presă de la Prefectura din Torino.

Prefectul Sottile a subliniat relaţia de colaborare pe care autorităţile o au cu asociaţiile românilor din Italia.

La rândul său, ministrul Chiuariu a arătat că "este de bun augur faptul că autorităţile lucrează strâns şi se consultă cu asociaţiile românilor care locuiesc în Italia. "Această colaborare este garanţia că numărul faptelor reprobabile comise de cetăţeni români vor fi în constinuare în scădere", a spus ministrul Justiţiei.

Totodată, Chiuariu a declarat că prefectul Sottile i-a dat asigurări că Decretul-lege va fi aplicat cu rigurozitate, dar, în acelaşi timp, într-un mod care să nu dea naştere la abuzuri.

"Niciun cetăţean român care nu încalcă legea nu trebuie să cadă victimă aplicării Decretului-lege", a subliniat Chiuariu, adăugând că "a luat notă cu satisfacţie de faptul că nu există manifestări de tip xenofob, manifestări violente la adresa cetăţenilor români care locuiesc în Torino".

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a afirmat că "va pune în contact" serviciile specializate ale administraţiei italiene cu cele române pentru a coopera în vederea diminuării sau eliminării fenomenelor privind migraţia minorilor neînsoţiţi.

Potrivit statisticilor autorităţilor italiene, la 31 decembrie 2006, în Italia a fost înregistrat un număr de aproximativ 2.300 de minori români neînsoţiţi.

Consulul general al României la Torino, Alexandru Dumitrescu, a spus că românii vin legal în Italia, unde îşi abandonează copiii fie la rude, prieteni sau la alte persoane, minorii fiind apoi exploataţi.

Cinci ofiţeri români de poliţie judiciară - din cei 30 detaşaţi în comunităţile importante din Italia, de către Guvernul României - au ajuns, duminică, la Torino, ei urmând a colabora cu colegii italieni în combaterea criminalităţii organizate.

"Măsurile de detaşare a ofiţerilor de poliţie judiciară vor fi luate având în vedere nivelul de criminalitate, de numărul de cazuri investigate, de eventuale reţele de criminalitate organizată, care trebuie combătute", a răspuns Chiuariu unei întrebări privind distribuirea poliţiştilor, ministrul Justiţiei subliniind însă că este o problemă a Ministerului de Interne.

Pe de altă parte, Tudor Chiuariu a arătat că la Bucureşti se desfăşoară deja procedura de selecţie pentru desemnarea a doi magistraţi (cel mai probabil un procuror şi un judecător), care să fie detaşaţi în Italia şi care se vor ocupa de procedurile judiciare, respectiv: executarea mandatelor europene de arestare, recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti, citaţii şi alte acte procedurale, comisii rogatorii, transferuri de proceduri.

( Material realizat de Lucia Efrim, toto@mediafax.ro )

 

 


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici