FOCUS: Euro-2008, un turneu al momentelor inedite

Campionatul European din Elveţia şi Germania a fost marcat de mai multe momente interesante, înainte de finala programată duminică, la Viena, între reprezentativele Germaniei şi Spaniei, informează AFP.

11 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Euro-2008, un turneu al momentelor inedite

FOCUS: Euro-2008, un turneu al momentelor inedite

Chiar înainte de competiţie, căpitanii naţionalelor Franţei şi Italiei, Patrick Vieira, respectiv Fabio Cannavaro, s-au accidentat şi nu au mai putut juca. În echipa Franţei, banderola de căpitan a fost preluată de Lilian Thuram (şi Thierry Henry), în timp ce naţionala Italiei i-a avut în frunte pe Gianluigi Buffon şi Alessandro del Piero. Alţi doi căpitani, elveţianul Alexander Frei (în locul căruia a devenit căpitan Ludovic Magnin) şi polonezul Maciej Zurawski (în lipsa căruia a fost căpitan mai întâi Jacek Bak, iar apoi Michal Zewlakov), s-au accidentat încă de la primul meci disputat la Euro. În reprezentativa Portugaliei, căpitanul Nuno Gomes a fost schimbat la fiecare meci în repriza secundă, predându-i banderola lui Cristiano Ronaldo. Şi Turcia a avut probleme în ceea ce priveşte căpitanii. Emre Belozoglu s-a accidentat, la fel şi Nihat Kahveci, iar ultima dată banderola de căpitan a fost purtată de portarul Ruştu Recber. Naţionala Rusiei a fost privată de prezenţa căpitanului Andrei Arşavin la primele două meciuri, din cauza unei suspendări. În ceea ce-i priveşte pe Antonis Nikopolidis (Grecia) şi Dario Simici (Croaţia), ei au fost căpitani la câte un meci, ca un omagiu pentru cariera lor internaţională, încheiată la Euro pentru grec şi ajunsă la 99 de selecţii pentru croat.

Şi reprezentativa României a fost protagonista unui moment interesant al competiţiei. La meciul cu Italia, scor 1-1, Mirel Rădoi a părăsit terenul încă din minutul 25, fiind lovit în figură de coechipierul său Răzvan Raţ. Încercând amândoi să ajungă la minge, Rădoi şi Raţ s-au lovit cap în cap. Căpitanul Stelei a suferit o fractură a peretului ocular stâng şi o deviaţie de sept.

Fotbalistul turc Tuncay Şanli este cunoscut ca fiind prezent de obicei în toate compartimentele de joc, el alergând pe tot terenul. La meciul cu Cehia, scor 3-2, mijlocaşul şi-a lărgit aria de acţiune, alergând la unul dintre arbitrii asistenţi pentru a-i duce un nou steguleţ, după ce primul se rupsese, iar apoi trecând în poartă, în locul lui Volkan, eliminat.

La meciul Olanda - Rusia, din sferturile de finală ale Campionatului European, centralul Lubos Michel a anulat al doilea cartonaş galben acordat lui Denis Kolodin, după ce s-a consultat cu asistentul său, considerând că mingea părăsise suprafaţa de joc înainte de faultul comis de fundaşul rus. La Euro a existat şi un cartonaş galben acordat unui jucător de pe banca de rezerve, cehul Milan Baros, care a fost prea vehement la meciul cu Turcia. De asemenea, ambii selecţioneri au fost trimişi în tribună la meciul Austria - Germania. Austriacul Josef Hickersberger şi germanul Joachim Low au fost eliminaţi în minutul 41, după ce au avut o dispută cu arbitrul de rezervă.

Euro-2008 a avut şi meciuri la care jucători care au intrat pe teren după începerea partidei, nefiind titulari, au fost înlocuiţi. Astfel, rusul Bystrov, intrat pe teren la începutul reprizei secunde a meciului cu Spania, a fost schimbat 25 de minute mai târziu, pentru că nu a respectat instrucţiunile ce i-au fost date. Francezul Nasri, intrat în locul lui Ribery, a rămas doar un sfert de oră pe teren la meciul cu Italia, în locul său intrând Boumsong, după eliminarea lui Abidal.

Naţionala Franţei a întâmpinat la partida cu Italia trei probleme importante din cele patru care se pot întâmpla la un meci: i s-a accidentat un jucător (Ribery), a avut un fotbalist eliminat (Abidal) şi un penalti împotriva sa (transformat de Pirlo). A mai lipsit de la această partidă doar ca francezii să înscrie un autogol.

Nu toţi fotbaliştii care au înscris la această ediţie a Campionatului European şi-au arătat bucuria. Germanul Lukas Podolski a inventat moda "nesărbătoririi". El a marcat de două ori împotriva Poloniei, dar nu şi-a arătat bucuria în semn de respect faţă de ţara din care provine, iar apoi a înscris împotriva Croaţiei.

(Material realizat de Leila Bolat, leila.bolat@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici