FOCUS: Pacientă însărcinată în 21 de săptămâni în aşteptarea unui medic pentru avort

Medicii şi toţi factorii de răspundere s-au pronunţat pentru provocarea avortului în cazul fetei de 11 ani rămasă însărcinată în urma unui viol, însă sunt aşteptaţi cei care să intervină chirurgical, care sunt conştienţi de marile riscuri la care se expun în cazul unui eventual eşec.

3336 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Pacientă însărcinată în 21 de săptămâni în aşteptarea unui medic pentru avort

FOCUS: Pacientă însărcinată în 21 de săptămâni în aşteptarea unui medic pentru avort (Imagine: Mediafax Foto)

Medicii ginecologi, neonatologi, legişti, psihiatrii, pediatrii, psihologi, jurişti, experţi în drepturile copilului şi autorităţi au hotărât, joi, că fata de 11 ani, care a rămas însărcinată în urma unui viol, potrivit propriilor mărturii, poate face avort deşi sarcina are 21 de săptămâni.

Este în primul rând dorinţa fetei şi a familiei ei, motivată de situaţia ''dramatică'' în care au ajuns prin mediatizarea excesivă a cazului lor. Apoi a fost părerea primilor medici la care familia a mers, la începutul lunii iunie, să ceară ajutorul, legistul, specialiştii în obstetrică-ginecologie, psihologul, psihiatrul şi pediatrul din Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Toţi au recomandat, în acord cu familia, întreruperea cursului sarcinii, care avea atunci 17 săpătmâni, cu trei mai mult decât ar permite legea pentru un avort.

Când însă peste cinci zile, adică în 9 iunie, copila a fost internată pentru "avort terapeutic" - deşi examenul clinic general şi de specialitate precum şi ecografia fetală erau în limite normale, corespunzatoare evoluţiei unei sarcini de luna a V-a, iar la consultul interdisciplinar totul a ieşit normal - medicii s-au răzgândit şi au plasat copilul pentru operaţie unei clinici universitare.

Toate ezitările au durat trei săptămâni, în consecinţă, pacienta a fost transferată cu diagnosticul sarcină 20 de săptămâni în evoluţie (19 iunie) la Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie "Cuza Vodă" Iaşi. Examenul clinico-biologic de la internare a fost în limite normale, iar ecografia fetală efectuată a confirmat vârsta gestaţională şi evolutivitatea sarcinii. În 20 iunie, Comisia de Etică din cadrul Spitalului Clinic Obstetrică-Ginecologie "Cuza-Vodă" Iaşi formată din specialişti în obstetrică-ginecologie, neonatologie, anatomopatologie şi un jurist, au spus la unison că starea de sănătate a gravidei era conformă cu statusul hormonal (menstruaţia instalată în urmă cu un an), profilul psihologic era normal, în consecinţă nu au identifict nicio afecţiune care ar fi puns în pericol viaţa mamei prin continuarea sarcinii.

Comisia de Etică din cadrul Spitalului Clinic Obstetrică-Ginecologie "Cuza-Vodă" Iaşi a considerat că, în conformitate cu Codul penal, art. 185, alin. 6, lit. a nu există indicaţii de intrerupere a cursului sarcinii. Şi au recomnadat ca sarcina să fie supravegheată de medicul specialist obstetrician din cadrul Maternităţii Piatra-Neamţ.

Copila provine dintr-o familie biparentală care are două fete. Locuieşte în mediul rural într-un imobil proprietate personală compus din două camere şi dependinte. "Locuinţa acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi. Realizează venituri din transportul vitelor şi al materialului lemnos. Familia are o relaţie bună cu Biserica. Copilul are o relaţie foarte bună cu familia care o susţine în toate deciziile privitoare la sarcină", potrivit anchetei sociale.

Totuşi, după incident, AF are tendinţă de izolare, are blocaje în identificarea unor soluţii şi planuri de viitor, prezintă închidere în sine, iar, din cauza mediatizării exagerate a cazului, este marginalizată de comunitate.

Mama victimei crede că avortul este unica soluţie care ar putea "să-i redea copilăria" fiicei sale. "Să meargă la şcoală. Să se joace", spune femeia. Iar fata consideră că, în cazul în care avortul nu va fi posibil, "viaţa ei va fi un coşmar".

Pornind de la rapoartele celor două echipe medicale, dar şi de la ancheta socială realizată de DGASPC Neamţ la solicitarea expresă a Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), alţi experţi, cei desemnaţi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu au analizat cazul pe toate feţele.

Au adunat punctele de vedere ale Comisiei de Obstetrică-Ginecologie a MSP, Comisiei de psihiatrie şi psihiatrie pediatrică a MSP, Comisiei de pediatrie şi neonatologie, Comisiei de psihologie a MSP şi părerile juriştilor şi experţilor în dreptul copilului. Au fost dezbătute articole din Convenţia ONU privind drepturile copilului ratificată prin Legea 18/1991, ale Legii 272/2004 referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor copilului, ale Legii drepturilor pacientului, dar şi Codul penal în ce priveşte provocarea ilegală a avortului care prevede că nu se pedepseşte întreruperea cursului sarcinii efectuata de medic peste 14 săptămâni, dacă aceasta este necesară pentru a salva viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a femeii însărcinate de la un pericol grav şi iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel.

După două zile de dezbateri, adică în 26 iunie, comisia interminsiterială a hotărât că în acest caz este permisă întreruperea cursului sarcinii, notând: "gavida este copil, victima unui abuz sexual; există riscuri majore pentru sănătatea mintală a gravidei în cazul evoluţiei la termen a sarcinii; incapacitatea psihologică a gravidei de a îndeplini rolul de mamă".

Astfel, potrivit prevederilor Legii 272/2004, Comisia consideră că se poate întrerupe cursul sarcinii într-un serviciu de specialitate calificat şi a recomandat consilierea psihologică a copilului şi a familiei. În plus, specialiştii vor actualizarea şi clarificarea legislaţia secundară referitoare la întreruperea cursului sarcinii în situaţii de excepţie printr-un ordin comun al autorităţilor competente.

Cu acest dosar solid şi asigurator apar alte probleme. Care medic va face întrerupere de sarcină la 21 de săptămâni ştiut fiind că cercetările americane vorbesc de un risc crescut de complicaţii la avort peste 14 săptămâni.

O femeie din cinci face o complicaţie gravă după o intrerupere de sarcină la această vârstă. În ce clinică ar putea fi realizată operaţia ? Apoi familia are o relaţie bună cu Biserica, instituţie care se opune total avortului, ba mai mult îşi oferă spirjin material şi chiar să ia copilul ce va fi născut şi dat în grija cuiva numai ca tânăra să renunţe la intervenţia chirurgicală.

Câteva sute de minore cu vârste sub 15 ani solicită întrerupere de sarcină în România, însă nu cer ajutor la peste 17 săptămâni de sarcină. Riscurile acestor adolescente sunt explicate de medici atât în cazul în care vor să renunţe la sarcină, cât şi dacă păstrează copilul.

(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici