Leul şi bursa nu au reacţionat după proteste. Escaladarea violenţelor va afecta cotaţiile

Cursul de schimb şi bursa nu reacţionează la protestele din ultimele zile pentru că România este considerată o ţară relativ stabilă de către investitorii străini, însă escaladarea violenţelor şi o posibilă criză pe scena politică vor afecta cotaţiile leului şi acţiunile..

366 afișări
Imaginea articolului Leul şi bursa nu au reacţionat după proteste. Escaladarea violenţelor va afecta cotaţiile

Leul şi bursa nu au reacţionat după proteste. Escaladarea violenţelor va afecta cotaţiile (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"Leul nu pare afectat de evenimentele recente, chiar dacă acestea au atras o atenţie generoasă în presa internaţională, deoarece investitorii au devenit, probabil, mai puţin sensibili la astfel de evenimente pe parcursul ultimilor ani. Moneda naţională are reputaţia unei monede straniu de stabilă şi sondajele sugerează că partidul aflat la guvernare probabil nu va mai conduce România după alegerile de la finele anului", afirmă Vlad Muscalu, analist la ING Bank.

Dacă protestele vor continua, Muscalu crede că sunt şanse ca Guvernul Boc să demisioneze, situaţie care ar complica viitorul acordului de finanţare externă, iar leul s-a putea confrunta cu o presiune pe depreciere.

Câteva mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe, în ultimele trei zile, nemulţumiţi iniţial de scandalul dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul subsecretar de stat Raed Arafat, care a dus la demisia din Ministerul Sănătăţii a fondatorului SMURD. Oamenii au ieşit să protesteze, nemulţumiţi de prevederile din proiectul legii sănătăţii iniţiat de consilierii preşedintelui, dar şi de nivelul de viaţă din ce în ce mai scăzut.

În Bucureşti, manifestanţi nemulţumiţi de politicile guvernamentale s-au adunat sâmbătă şi duminică în Piaţa Universităţii. Spre seară, piaţa a fost ocupată încet, încet de tineri, majoritatea dintre ei părând cu experienţă în manipularea sticlelor incendiare şi violenţe de stradă. Între aceştia şi jandarmi s-au iscat ciocniri violente, urmate de acte de vandalism în centrul Capitalei.

"Evenimentele nu au avut impact asupra cursului, acestea fiind contrabalansate de vânzările de provizioane ale băncilor locale şi de evoluţia pozitivă a valutelor din Europa Centrală şi de Est", a afirmat Ciprian Mihai, şeful departamentului piaţă valutară şi derivative de la Volksbank.

El a adăugat că există riscul unei deprecieri a leului dacă lucrurile se înrăutăţesc în stradă.

Protestele nu au afectat nici bursa, iar Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital, nu crede că investitorii vor fi impresionaţi de evenimentele din ultimele zile.

El aminteşte că bursele externe au coborât uşor în vara anului trecut, când au fost incidente mult mai grave în Franţa, Germania, Grecia şi Marea Britanie, iar scăderile au fost determinate în principal de factori de ordin economic, precum reducerea ratingului SUA de către agenţia de evaluare Standard&Poor's.

Totuşi, o escaladare a protestelor ar putea clătina încrederea investitorilor străini, care au perceput România în ultima vreme ca o ţară stabilă în regiune, afirmă Adrian Ceucă, directorul departamentului Clienţi al SSIF Broker.

"România a fost elevul cuminte al FMI-ului, a luat nişte măsuri deosebit de dure şi, astfel, s-a ajuns la o situaţie economică şi financiară care se păstrează în limite mult mai bune decât multe state din Europa Centrală şi de Vest. Deocamdată, creşterea riscului de instabilitate pe bursă nu se simte, dar dacă violenţele vor creşte în intensitate, cu siguranţă situaţia se va traduce în scăderi importante la BVB sau pe cursul de schimb. Continuarea sau escaladarea violenţelor va influenţa cu siguranţă întregul an bursier, cu efecte greu de evaluat în ceea ce priveşte listările promise de actualul guvern", a declarat Ceucă pentru MEDIAFAX.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, Dumitru Beze, crede că apariţia unei crize politice se va resimţi pe bursă doar dacă va afecta şi economia.

"Cred că suntem încă departe de o criză polică şi sper că dacă se va întâmpla aşa ceva să se desfăşoare democratic, astfel încât România să fie văzută din exterior ca o democraţie cu o economie de piaţă funcţională. Cu toţii am avea de suferit dacă nu am respecta regulile democratice, în primul rând din punct de vedere economic. Un exemplu poate fi oferit de Belgia, unde a fost criză politică timp de un an şi jumătate, însă fără repercursiuni asupra economiei. Criza politică afectează încrederea investitorilor străini în ţara respectivă doar dacă influenţează negativ şi economia. Cred, totuşi, că poporul român nu mai este cel de la mineriade", a continuat el.

Şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, spune că un an electoral, cum este 2012, este însoţit de riscuri în plan economic.

"Anii electorali îşi au riscurile lor pentru sustenabilitatea evoluţiilor macro, însă nu vedem circumstanţe agravante venind dintr-o stare emoţională mai precară precum cea din aceste zile. Cel mai important lucru pentru România este ca guvernul să rămână în parametrii negociaţi cu FMI, ceea ce ar asigura credibilitatea faţă de pieţele internaţionale", a afirmat analistul.

Cursul de referinţă anunţat luni de Banca Naţională a României a crescut uşor, cu 0,25 bani, la 4,3347 lei/euro, iar preţurile acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţii reduse.

(Material realizat de Monica Juganaru,Stefan Musgociu, monica.juganaru@mediafax.ro,stefan.musgociu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici