Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Muzeele şi librăriile s-ar putea deschide pe 15 mai. Teatrele, după 1 iulie

  • Muzeele şi librăriile şi-ar putea relua activitatea de pe 15 mai, a anunţat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la „Marius Tucă Show”
  • Acesta a mai declarat că unul din primele muzee ce ar urma să fie deschise este Muzeul Satului
  • O dată reper pentru reluarea activităţii teatrelor este 1 iulie
2016 afișări
Marius Tucă: Ce măsuri se iau pe fondul crizei, pentru artişti?

Bogdan Gheorghiu: Am iniţiat un dialog cu Ministerul Muncii şi am obţinut un venit de 75% din venitul mediu pentru artişti.

Marius Tucă: Totodată, cine are un proiect cultural îl poate depune şi poate obţine maximum 50.000 de lei. Şi proiectele trebuie să fie on-line.

Bogdan Gheorghiu: Da. Accesul se face on-line în această perioadă, pentru a nu crea probleme. Până acum nu avem o situaţie clară. Fiind vorba de un proiect pilot, vom continua şi în funcţie de cum evoluează. Avem un fond de un milion de lei, ceea ce înseamnă cam 50 de proiecte.

Marius Tucă: Este foarte puţin pentru România.

Bogdan Gheorghiu: Mai avem şi alte proiecte în derulare. Sumele sunt mai mari.

Marius Tucă: Aş fi vrut de la dumneavoastră să fiţi mai prezent.

Bogdan Gheorghiu: Eu am încercat să promovez tot ce a fost prezent în spaţiul cultural.

Marius Tucă: Nu aţi vorbit despre actori, edituri care acum sunt în colaps.

Bogdan Gheorghiu: Din 2 mai începe un proiect în valoare de 800 de mii de lei pe apcn.ro, pentru editurile ce depun proiecte. Proiecte exclusiv editoriale.

Marius Tucă: Teatrele când se deschid?

Bogdan Gheorghiu: Cred că vor fi ultimele pe lista ieşirii din izolare. Mai întâi vor fi muzeele. Noi acum lucrăm la un plan de reluare treptată a activităţii pentru sectorul cultural, pe care îl vom înmâna Ministerului Sănătăţii.

Marius Tucă: S-ar putea deschide librăriile şi muzeele pe 15 mai?

Bogdan Gheorghiu: Depinde de spaţiile în care sunt amplasate. Dacă au spaţii generoase, ar fi posibil. Austria, de exemplu, recomandă o persoană la 20 de metri pătraţi.

Marius Tucă: Care e diferenţa dintre un supermarket şi o librărie?

Bogdan Gheorghiu: Dacă spaţiile din librării sunt comparabile cu cele din supermarket, atunci librăriile s-ar putea deschide.
Noi trebuie să ne adaptăm şi unor norme europene. Ca să putem redeschide, trebuie să respectăm şi acele legi. Încercăm să trimitem un plan care să fie acceptat de Ministerul Sănătăţii.

Marius Tucă: Având în vedere aceste măsuri, când credeţi că se vor deschide librăriile şi muzeele?

Bogdan Gheorghiu: Depinde de spaţiul pe care îl au. 15 mai este o dată preconizată.

Marius Tucă: Va mai fi deschisă această stagiune?

Bogdan Gheorghiu: TNB si-a exprimat deja dorinţa să îşi desfăşoare stagiunea pe perioada verii, când în mod normal ar fi vacanţă. Deschiderea librăriilor nu ţine neapărat de Ministerul Culturii.

Marius Tucă: Când se vor deschide teatrele?

Bogdan Gheorghiu: Cu siguranţă după 1 Iulie.

Marius Tucă: Va ajuta Guvernul editurile?

Bogdan Gheorghiu:  Cărţile au fost comercializate on-line în aceasta perioadă. Totodată, referitor la artă, avem un proiect de două milioane de lei pentru achiziţionarea de artă contemporană. Ajutăm în felul acesta artiştii, iar patriminiul statului creşte.

Marius Tucă: Avem biblioteci, peste 6.000, care nu au mai cumpărat cărţi de 20 de ani. Ar fi bine ca aceste biblioteci să achiziţioneze cărţi cu ajutorul Ministerului Culturii.

Bogdan Gheorghiu: Procedural, nu avem cum să facem această achiziţie.

Marius Tucă: Copiii stau acasă. E posibil să nu se mai plătească alocaţiile. Vă gândiţi să ajutaţi copiii să îşi cumpere cărţi?

Bogdan Gheorghiu: Multe bune intenţii se lovesc de proceduri.

Marius Tucă: Ministerul organiza multe simpozioane. Cu banii alocaţi acestora nu se poate face sponsorizare de carte?

Bogdan Gheorghiu: Eu mai degrabă m-aş îndrepta către carte şi artă plastică. Cel mai vizitat muzeu din Romania este Muzeul Satului, pe care cred că îl vom redeschide, fiind în aer liber.

Marius Tucă: Iar cinematografele?

Marius Tucă: Noi, ca minister, vom susţine redeschiderea activităţilor noastre, dar nu tot ce ne dorim noi este aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici