Video Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Nu avem o situaţie critică în momentul de faţă, dar va apărea şi ea într-o perioadă estimată de timp

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş, a afirmat că în momentul de faţă România nu este într-o situaţie critică, însă aceasta va apărea. El a menţionat că în scurt timp, testarea se va extinde în masă pentru a depista la timp persoanele bolnave cu COVID-19.

9707 afișări

Adrian Streinu Cercel: În momentul de faţă, avem o transmitere local comunitară a virusului

În momentul de faţă, noi am recunoscut că avem o transmitere local comunitară, asta pe baza datelor care s-au tot adunat în ultimele zile şi cu toţii vedem în mod obiectiv că se adună personae care sunt infectate cu acest nou coronavirus.

Elementul deosebit de important în această ecuaţie este reprezentat de faptul că sunt forme uşoare şi medii de îmbolnăvire, cu doar câteva excepţii care le putem număra pe degete în momentul de faţă şi pentru care avem resursa medicală, respective know-how-ul la doctor şi respectiv resursele medicale pentru a susţine funcţiile normale ale acestor pacienţi.

 

Adrian Streinu Cercel: N-avem o situaţie critică, însă evident ea va apărea peste o perioadă estimate de timp

N-avem o situaţie critică în momentul de faţă, situaţia critică, însă evident că va apărea şi ea peste o perioadă estimată de timp.

Este evident acest lucru pentru că sunt lucruri pe care noi le-am învăţat de la virus, în momentul în care virusul a intrat în circulaţie în populaţia generală, au venit anumite mesaje şi aceste mesaje au fost decriptate de către toată lumea, inclusiv de jurnalişti, şi aceste mesaje decriptate spun în felul următor: rata de îmbolnăvire la copii şi la adultul tânăr este relativ mică, rata de îmbolnăvire la adultul mai vârstnic şi respectiv la vârstnici este mai mare, iar rata de severitate este foarte mare la vârstnicul peste 70 de ani.

În acest context de date clinice şi în funcţie de multitudinea lor, este evident că trebuie să îţi faci un calcul simplu să vezi încotro îţi îndrepţi toate mijloacele tale de protecţie şi respectiv de asistenţă aedicală în aşa fel încât şansa de supravieţuire să fie acordată maximal acelora care au nevoie. Vor fi foarte mulţi care să spună că “mă doare un pic, tuşesc un pic” şi am nevoie de cine ştie ce asistenţă medicală de urgenţă în contextul în care vom putea vorbi de vaişti, adică de cei care se vaită fără să aibă o patologie grea. 

 

Adrian Streinu Cercel: Avem făcut un protocol care va fi unic la nivelul României

Evident, în acest context, flerul clinicianului este cel care devoalează acest lucru, dar noi nu am lăsat această problemă la nivel de fler de clinician şi am făcut un protocol cât se poate de clar care să fie demonstrat şi bazat pe dovezi în care urmărim nişte parametri biologici foarte clari pentru a putea sesiza momentul în care se trece de la un pacient care să fie mediu sever spre un pacient sever şi un pacient care să necesite terapie intensivă. Aceste lucruri le-am pus într-un material foarte simplu, cu bullets-uri, fără vorbe multe pentru că nu avem nevoie de vorbe acuma, l-am trimis în această dimineaţă Ministerului Sănătăţii şi o să transpară într-un ordin de ministru care va fi unic la nivelul României, dar am mai pus acolo o frază, şi anume acest protocol se va rivizui în funcţie de date ştiinţifice care vor apărea în fiecare moment la nivel mondial şi astfel lumea trebuie să înţeleagă că dacă astăzi vorbim de acest protocol, peste două zile acest protocol s-ar putea să fie modificat, evident că nu îi simţeam un handicap, dar cu o serie de medicamente care să îmbunătăţească evoluţia ulterioară a pacienţilor.

Am mai făcut un lucru, tot astăzi, am stabilit că, în fiecare zi de luni, la ora 11:00 Institutul Naţional de Boli Infecţioase Mastei Balş va face o videoconferinţă cu toate clinicile de boli infecţioase din ţară pentru a discuta particularităţile evolutive ale fiecărui caz în parte.

Acest lucru a fost deja comunicat,  toată lumea ştie de această problemă şi colegii de la IT se ocupă de a stabili aceste conexiuni.

 

Adrian Streinu Cercel: În fiecare săptămână, avem conferinţe cu colegii din China, în care ni se prezintă cazurile pe care le-au avut

În fiecare săptămână, avem conferinţe cu colegii din China, ieri am avut conferinţe cu colegii din China unde se prezintă cazurile pe care le-au avut, cazuri particulare şi terapeutice, în aşa fel încât să învăţăm foarte repede din mers cum să abordăm un pacient care la un moment dat poate să aibă elemente care se întâlnească severitatea bolii.

 

Adrian Streinu Cercel: De Paşte, copiii trebuie să îşi ajute părinţii, bunicii prin a le duce acasă cele necesare traiului. Trebuie duse şi lăsate la poarta casei, sună şi, pe urmă, pleacă de acolo

Din punctul meu de vedere, sărbătorile Pascale trebuie să se desfăşoare cu Dumnezeu în suflet, şi nu la mese şi bairam, acolo unde stăm noi cu noi înşine şi ne gândim la cele sfinte, lucrurile vor merge pe un făgaş absolut fantastic, foarte frumos. Acolo unde nu vom înţelege acest lucru şi vom întâlni la mese, atunci în mod obligatoriu ne asumăm un risc potenţial să ne autocontaminăm între noi şi de acolo încolo cum se spune.. “Dumnezeu cu mila”.

După Paşte, pentru că sunt amândouă sărbătorile Pascale şi la catolici şi la ortodoxi una după alta, ne aşteptăm ca într-un interval de 14-21 de zile să avem o surpriză de punct de vedere al apariţiei simptomatologiei şi patologiei grele, astfel spus copiii trebuie să îşi ajute părinţii, bunicii prin a le duce acasă la dânşii cele necesare traiului, că se cheamă cozonac, că se cheamă ouă roşii, ele trebuie duse şi lăsate la poarta casei casei sau la uşa apartamentului, sună şi, pe urmă, pleacă de acolo, nu se îmbrăţişează, nu-şi strâng mâinile, nu se pupă, nu se sărută. 

După ce trece această epidemie, evident că totul va intra în normal şi atunci vom putea da cu toţii o chermeză mare la nivel national.

 

Adrian Streinu Cercel: Vom avea o pantă uşor ascendentă a virusului

În contextul în care lumea realizează faptul că trebuie să stea la distanţă unii de ceilalţi, că nu trebuie neaparat acuma să mai stea să dea mâna, că nu ne mai pupăm o perioadă bună de timp etc, noi vom avea o pantă uşor ascendentă şi, din datele pe care le vedem şi le analizăm în fiecare zi şi ne uităm foarte atent la ce se întâmplă în celelalte ţări şi încercăm să remodelăm pe profilul românesc, cam aşa ar trebui să meargă lucrurile.

Dacă însă ne vom îngrămădi să ne ducem în mall-uri, marketuri etc, această rată de transmitere va creşte fără doar şi poate şi dacă noi estimăm că în acest moment să avem unul la unul, adică la un pacient care este implicat cu coronavirus să dea la cel mult un pacient care nu este infectat cu coronavirus, mersul aglomeraţiei va creşte şi va ajunge la un 3 sau poate chiar şi mai mult.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici