Agenţia meteo a ONU: El Nino slăbeşte, dar va menţine temperaturile ridicate

Fenomenul meteorologic El Nino a început să slăbească, dar va continua să dea temperaturi peste medie pe glob, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters.

178 afișări
Imaginea articolului Agenţia meteo a ONU: El Nino slăbeşte, dar va menţine temperaturile ridicate

Agenţia meteo a ONU: El Nino slăbeşte, dar va menţine temperaturile ridicate

El Nino este un fenomen meteorologic natural asociat cu o perturbare a tiparelor de vânt care înseamnă temperaturi mai ridicate la suprafaţa oceanelor în Pacificul central şi estic.

El Nino, care apare în medie o dată la doi până la şapte ani, durează de obicei între nouă şi 12 luni şi poate provoca fenomene meteorologice extreme, precum incendii de vegetaţie, cicloane tropicale şi secete prelungite.

Purtătorul de cuvânt al OMM, Claire Nullis, a declarat că El Nino a atins vârful în decembrie şi că va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cele mai puternice cinci din istorie.

„Acum slăbeşte treptat, dar, în mod evident, va continua să aibă un impact asupra climei globale în lunile următoare”, a declarat ea reporterilor la Geneva.

„Ne aşteptăm la temperaturi peste normal în lunile următoare, între martie şi mai, şi în general în majoritatea zonelor terestre”.

Secretarul general al OMM, Celeste Saulo, a declarat că El Nino a contribuit parţial la recentele recorduri de temperatură.

„Fiecare lună începând cu iunie 2023 a stabilit un nou record lunar de temperatură - iar 2023 a fost de departe cel mai cald an înregistrat vreodată”, a declarat Saulo.

„El Nino a contribuit la aceste temperaturi record, dar gazele cu efect de seră care captează căldura sunt, fără echivoc, principalul vinovat”.

OMM a precizat că există aproximativ 60% şanse ca El Nino să persiste în perioada martie-mai şi 80% şanse ca în perioada aprilie-iunie să existe condiţii neutre, nici El Nino, nici La Nina.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici