Climă. În luna ianuarie la Blaj a fost "bătut" un record ce data din 1936. Cea mai mare temperatură din istoria staţiei / ANM a publicat o caracterizare climatologică a lunii

  • Temperatura medie a lunii ianuarie 2022 a avut valori cuprinse între -11,5 °C, la staţia meteorologică Vf. Omu şi 3,4 °C, la Calafat
  • Luna ianuarie a dus şi la recorduri de temperatură la mai multe staţii meteo. La Blaj a fost bătut un record ce data din 1936.
  • Abaterea temperaturii medii a aerului din luna ianuarie 2022 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020) a fost pozitivă în cea mai mare parte a ţării. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 3,5°C, la staţiile meteorologice Focşani şi Adjud.
3445 afișări
Imaginea articolului Climă. În luna ianuarie la Blaj a fost "bătut" un record ce data din 1936. Cea mai mare temperatură din istoria staţiei / ANM a publicat o caracterizare climatologică a lunii

Foto: ANM

ANM a publicat o caracterizare climatologică a lunii ianuarie. A doua lună de iarnă a venit cu temperaturi medii peste mediile de referinţă.

"Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna ianuarie 2022, se poate observa că regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a Dobrogei, în Delta Dunării, în nordul Olteniei, în nordul şi sud-estul Munteniei, în vestul şi centrul Moldovei, pe areale extinse din Transilvania şi Carpaţii Orientali şi local, în Banat (figura 2). Acesta a fost foarte cald în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Moldovei şi izolat, în Transilvania şi extrem de cald, în sudul Olteniei, în nord-estul şi centrul Munteniei, precum şi în sudul Moldovei. Pe areale extinse din zona montană şi în centrul Maramureşului, regimul termic a fost rece, iar în restul ţării, regimul termic s-a încadrat în limite normale", se precizează în analiza secţiei de climatologie a ANM.

În ianuarie au fost "bătute" mai multe recorduri de temperaturi la staţiile meteo.

La Blaj s-au înregistrat pe 5 ianuarie 15,4 grade fiind astfel depăşit un record ce data din interbelic, când pe 26 ianuarie 1936 se înregistrau 15 grade.

Recorduri maxime de temeperatură au fost stabilite şi la:

  • Miercurea Ciuc - 13,3 grade pe 5.01.2022
  • Gorgova 17,9 grade pe 06.01.2022
  • Mahmudia 17,7 grade pe 06.01.2022
  • Târnăveni (Bobohalma) 14,2 grade pe 05.01.2022
  • Turda 14,7 grade pe 05.01.2022

Precipitaţiile au fost deficitare în mare parte din ţară. 

Cantitatea totală de precipitaţii din luna ianuarie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a ţării. Valori peste 50 mm s-au înregistrat doar în nordul Transilvaniei, în Maramureş, vestul Olteniei şi în zona montană . La altitudini mari, peste 2000 m, cantitatea de precipitaţii a depăşit 125 mm. Cantităţi de precipitaţii sub 10 mm au fost înregistrate în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, în vestul şi estul Dobrogei, în estul Olteniei, în zonele joase din sudul Transilvaniei şi local, în Depresiunea Braşovului. Cea mai mare valoare a cantităţii de precipitaţii din această lună a fost 138,5 mm, la staţia meteorologică Iezer, iar la staţiile Blaj, Borod şi Ştefăneşti Stânca nu s-au înregistrat precipitaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici