Vremea în Europa: Recorduri de temperatură pe timp de iarnă doborâte pe tot continentul

Temperaturile din luna ianuarie au urcat la niveluri record istorice în mai multe ţări din Europa, scrie BBC.

710 afișări
Imaginea articolului Vremea în Europa: Recorduri de temperatură pe timp de iarnă doborâte pe tot continentul

Vremea în Europa: Recorduri de temperatură pe timp de iarnă doborâte pe tot continentul

Recordurile naţionale au fost doborâte în opt ţări, iar cele regionale în alte trei.

La Varşovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1C - cu peste 10°C peste medie.

Vremea blândă din Europa vine în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig ucigător a făcut peste 60 de morţi.

Ninsori abundente şi ploaie îngheţată au fost prognozate pentru părţi din nordul Midwest, în timp ce furtuni puternice şi tornade sunt aşteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas şi Louisiana.

Dar pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă pentru multe locuri la început de an.

Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca şi Belarus au depăşit recordurile naţionale.

În Germania, Franţa şi Ucraina au fost doborâte recordurile staţiunilor.

Temperatura înregistrată la Varşovia la 1 ianuarie a fost cu 4C mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar în Belarus, recordul a fost de 16,4C, cu aproximativ 4,5C peste recordul anterior.

În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricţii privind utilizarea apei.

Cu doar câteva zile înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Spania au declarat 2022 drept cel mai călduros an înregistrat vreodată.

În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepţia lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie a căzut zăpadă în mari părţi ale ţării, deşi acum condiţiile sunt mai blânde şi mai umede.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om.

Cu toate acestea, astfel de evenimente de iarnă nu au acelaşi impact uman ca valurile de căldură din timpul verii, care pot avea ca rezultat un număr mare de decese.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1C în medie de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici