25 de ani de la acordul de pace din Irlanda de Nord. Premierul Sunak: Mai este mult de lucru

La un sfert de secol de la semnarea acordului de pace care a pus capăt în mare parte violenţelor din Irlanda de Nord, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acesta este considerat unul dintre cele mai importante acorduri de pace de la sfârşitul secolului XX, scrie Reuters.

91 afișări
Imaginea articolului 25 de ani de la acordul de pace din Irlanda de Nord. Premierul Sunak: Mai este mult de lucru

25 de ani de la acordul de pace din Irlanda de Nord. Premierul Sunak: Mai este mult de lucru

Semnat la Belfast la 10 aprilie 1998, acordul din Vinerea Mare este considerat unul dintre cele mai importante acorduri de pace de la sfârşitul secolului XX, încercând să pună capăt la trei decenii de conflicte în care au murit peste 3.600 de persoane.

Însă pacea a fost pusă la încercare în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar alte crize politice au umbrit ceremoniile din această săptămână.

Preşedintele american Joe Biden va zbura marţi în Irlanda de Nord pentru a participa la evenimentele care marchează cea de-a 25-a aniversare a acordului, o reflectare a rolului pe care Statele Unite l-au jucat în medierea acestuia.

„Acesta este un acord născut din parteneriatul dintre guvernele britanic şi irlandez şi, după cum vom vedea în urma vizitei preşedintelui Biden din această săptămână, continuă să se bucure de un sprijin internaţional uriaş din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai noştri”, a declarat luni premierul britanic Rishi Sunak în comunicat.

„Dar, cel mai important, se bazează pe un compromis chiar în Irlanda de Nord. Pe măsură ce privim înainte, îi vom sărbători pe cei care au luat decizii dificile, au acceptat compromisul şi au dat dovadă de leadership - dând dovadă de curaj, perseverenţă şi imaginaţie politică”.

Supărat din cauza normelor comerciale post-Brexit care tratează provincia Irlanda de Nord în mod diferit faţă de restul Regatului Unit, Partidul Democratic Unionist, cel mai mare partid pro-britanic, a boicotat timp de mai bine de un an guvernul.

Luna trecută, agenţia britanică de informaţii MI5 a crescut nivelul de ameninţare în Irlanda de Nord de la terorism intern la „sever” - ceea ce înseamnă că un atac a fost considerat foarte probabil.

Duminică, premierul irlandez Leo Varadkar s-a angajat să intensifice eforturile cu Sunak pentru a ieşi din impasul politic din provincie. Sunak a declarat că este momentul să îi salutăm pe cei care au asigurat acordul din 1998 şi să reflectăm asupra progreselor înregistrate de atunci, dar şi să dublăm eforturile.

„Suntem pregătiţi să lucrăm cu partenerii noştri din guvernul irlandez şi cu partidele locale pentru a ne asigura că instituţiile sunt din nou în funcţiune cât mai curând posibil”, a declarat el. „Mai este mult de lucru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici