28 de aleşi locali, pe lista de incompatibili a ANI

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, existenţa conflictului de interese de natură administrativă, precum şi posibila săvârşire a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate faptelor de corupţie, în cazul a 28 aleşi locali, anunţă instituţia.

510 afișări
Imaginea articolului 28 de aleşi locali, pe lista de incompatibili a ANI

28 de aleşi locali, pe lista de incompatibili a ANI

Potrivit ANI, 5 primari, 10 viceprimari, 12 consilieri locali şi 1 consilier judeţean au încălcat legea privind integritatea aleşilor locali sau chiar Codul Penal. ANI a descoperit 4 cazuri de aleşi locali care au încălcat Codul penal, în cazul lor Agenţia sesizând Parchetul.

Primarul comunei Vidra (Vrancea), Micu Nică, s-a aflat în conflict de interese penal. În calitate de primar, el a încheiat două contracte de asistenţă juridică cu cabinetul de avocatură al cărui avocat l-a reprezentat şi pe el în instanţă. În plus, primarul din Vrancea a semnat, ca primar, şase contracte de prestări servicii/lucrări cu o persoană care a deţinut calitatea de funcţionar al primăriei.

"În calitate de primar a încheiat la datele de 19 septembrie 2008 şi 05 noiembrie 2010, două contracte de asistenţă juridică cu Cabinetul individual de avocatură „Amariutei Valentin”prin avocat Amariutei Valentin (avocat care l-a reprezentat în instanţă pe Micu Nică, în calitate de persoană fizică) în vederea reprezentării în instanţă în dosarele în care este parte Autoritatea Publică Locala Vidra, Consiliul Local Vidra şi Primăria comunei Vidra precum şi şase contracte de prestări servicii/lucrări cu Tofan Adrian Florin, personă care a deţinut calitatea de funcţionar public în cadrul Primăriei comunei Vidra până la data de 17 noiembrie 2011", se arată în motivaţia ANI, cu privire la primarul Micu Nică.

În privinţa primarului comunei Lisa (Teleorman), Băcanu Daniel Sorin, în perioada exercitării mandatului, acesta a semnat în calitate de primar un contract de concensiune cu Asociaţia Crescătorilor de Animale Lisa, asociaţie în cadrul căreia a deţinut calitatea de membru asociat şi Preşedinte. "Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către BĂCANU DANIEL SORIN a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României", scrie ANI.

Un alt consilier (Comuna Zimandu Nou, judeţul Arad, Buboiu Vasile-Adrian) s-a aflat în conflict administrativ, întrucât a participat la aprobarea unei hotărâri prin care Asociaţia Andrei Şaguna Pro Arad (în cadrul căreia primarul deţine calitatea de membru fondator) a beneficiat de finanţare din fonduri publice în sumă de 30.000 lei şi respectiv în sumă de 10.000 lei.

Consilierul local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, CZINK ATTILA, Primăria şi Centrul Cultural Gheorgheni (centru cu personalitate juridică în subordinea C.L. Gheorgheni) şi S.C. VITALISSIMA S.R.L. (societate comercială înfiinţată de C.L. Gheorgheni) au încheiat contracte comerciale cu S.C. PIZZA JOE CATERING S.R.L., S.C. FRIGO – MIX S.R.L. şi S.C. HEVEDER – GREEN S.R.L. (CZINK ATTILA deţinea la momentul încheierii contractelor calitatea de asociat şi funcţia de administrator în cadrul celor trei societăţi comerciale, iar soţia acestuia calitatea de asociat la S.C. FRIGO – MIX S.R.L.). În baza contractelor comerciale încheiate, societăţile comerciale au încasat suma totală de 17.358,90 Lei.

Printre incompatibilităţile mai bizare se află cea a lui Tatiuc Ioan, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Remeţi, judeţul Maramureş, care s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 09 aprilie 2015, întrucât a deţinut simultan funcţiile de consilier local şi pompier (angajat cu contract individual de muncă, în aparatul propriu al Consiliului Local).

Lista întreagă a aleşilor locali la care ANI a găsit nereguli de integritate, poate fi consultată pe site-ul instituţiei, www.integritate.eu

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici