68 de ani de la admiterea României în Organizaţia Naţiunilor Unite

Joi se împlinesc 68 de ani de la admiterea României în Organizaţia Naţiunilor Unite. România s-a afirmat ca susţinător şi apărător al diplomaţiei multilaterale, transmite cu această ocazie Ministerul Afacerilor Externe.

128 afișări
Imaginea articolului 68 de ani de la admiterea României în Organizaţia Naţiunilor Unite

„În cei 68 de ani de apartenenţă la ONU, România s-a afirmat ca susţinător şi apărător al diplomaţiei multilaterale, inclusiv prin implicarea activă în cele trei domenii fundamentale de activitate ale organizaţiei: pacea şi securitatea internaţională, dezvoltarea şi drepturile omului. În calitate de ţară donatoare de asistenţă pentru dezvoltare, începând cu anul 2007, România şi-a consolidat suplimentar profilul onusian, prin parteneriatele dezvoltate cu un număr important de agenţii şi instituţii relevante”, arată MAE.

Potrivit ministerului, România va continua să susţină atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Totodată, va urmări consolidarea sprijinului dedicat partenerilor cei mai vulnerabili.

De asemenea, România susţine abordarea secretarului general al ONU, António Guterres, cuprinsă în documentul programatic Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), Pactul Viitorului, , prevăzut a fi adoptat în 2024.

Adunarea Generală a ONU a decis, la 14 decembrie 1955, prin rezoluţia A/RES/995 (X), admiterea României în ONU, alături de alte 15 state.

Contribuţia României la activităţile organelor principale ale ONU a inclus, ca repere generale, asigurarea preşedinţiei celei de-a 22-a sesiuni a Adunării Generale, exercitarea a patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, prezenţa periodică, în calitate de membru ales, în unele organe principale ale ONU: Consiliul Economic şi Social (ECOSOC), precum şi de membru al Consiliului Drepturilor Omului (CDO).

Prezenţa formală a ONU în România datează din 1970, când a fost deschis la Bucureşti Centrul de Informare ONU (UNIC). Ulterior, aceasta s-a diversificat şi s-a adaptat constant priorităţilor autorităţilor române în domeniile de acţiune la nivel onusian. În prezent, „Casa ONU” la Bucureşti găzduieşte o serie de reprezentanţe în România ale agenţiilor specializate, programelor şi fondurilor de dezvoltare din sistemul ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici