Adomniţei: PNL să nu semneze acord politic privind infrastructura fără autostrada Târgu Neamţ - Târgu Mureş

Vicepreşedintele PNL Cristian Adomniţei a anunţat că va cere conducerii PNL să nu semneze un acord politic privind infrastructura de transport a României, dacă acesta nu va include realizarea, cu prioritate, a tronsonului de autostradă Târgu Neamţ - Târgu Mureş.

667 afișări
Imaginea articolului Adomniţei: PNL să nu semneze acord politic privind infrastructura fără autostrada Târgu Neamţ - Târgu Mureş

Cristian Adomniţei (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Adomniţei afirmă, într-un comunicat de presă transmis marţi presei, că guvernul Ponta şi PSD au decis, prin Masterplanul General de Transport (MPGT), că Moldova nu va avea o autostradă care să o lege de Transilvania şi de Europa, acest lucru arătând, în opinia sa, dispreţul guvernului faţă de regiunea Nord-Est, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Problema majoră a autostrăzii Moldova - Transilvania nu este segmentul Ungheni - Iaşi -Târgu-Neamţ. Problema majoră, de secole, este traversarea Carpaţilor Orientali dinspre Europa. Realizarea unei autostrăzi care să traverseze Carpaţii este condiţia obligatorie pentru a scoate Moldova din izolare şi sărăcie”, consideră Cristian Adomniţei.

Vicepreşedintele liberal a declarat că, "dacă guvernul Ponta nu este în stare să facă acest proiect, atunci să plece".

Adomniţei a anunţat că va cere Biroului Politic Naţional al PNL să ia decizia de a nu semna un acord politic pentru următorii zece ani privind infrastructura de transport a României dacă acesta nu va include realizarea, cu prioritate, a tronsonului de autostradă care să traverseze Munţii Carpaţi (Târgu Neamţ - Târgu Mureş).

"De asemenea, cer tuturor parlamentarilor din regiunea Moldovei să nu voteze Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind aprobarea MasterPlanului General de Transport al României în forma actuală, care nu include o autostradă care să traverseze Carpaţii Orientali", mai spune Adomniţei, în acelaşi comunicat.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat, marţi, că lucrările la autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ vor începe în acest an sau în 2016, în timp ce tronsoanele Târgu Neamţ - Ditrău şi Ditrău - Târgu Mureş vor fi iniţial drumuri expres, după care vor fi transformate în autostrăzi.

Gheorghe Nichita a spus, într-o conferinţă de presă, că autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ va fi proiectată în acest an, când va fi făcută şi licitaţia pentru lucrări.

"Vor fi şi bani alocaţi pentru începerea lucrărilor în 2015 sau în 2016. Se vor proiecta în aceeaşi perioadă, tot ca autostradă, porţiunile Târgu Neamţ - Ditrău şi Ditrău - Târgu Mureş. După ce se vor proiecta se vor căuta şi sursele de finanţare pentru a se face drum expres în primă fază, iar apoi, în faza a doua autostradă”, a afirmat primarul Iaşiului.

Nichita a precizat că pe tronsoanele care traversează munţii între Moldova şi Transilvania lucrările se vor face în regim de autostradă, chiar dacă titulatura va fi de drum expres.

Premierul Victor Ponta a declarat că Master Planul pe Transport trebuie aplicat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani între toate forţele politice, altfel nu are rost ca experţii Ministerului Transporturilor să se apuce de treabă, deoarece va fi un eşec în lipsa garanţiilor de finanţare pe termen lung.

El a precizat că documentul va trebui prezentat şi preşedintelui ţării, înainte de acordul politic.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, priorităţile de infrastructură rutieră pentru perioada 2015-2016, a spus că autostrada din Iaşi va fi realizată de la Ungheni la Târgu Neamţ, iar de acolo se va continua spre Târgu Mureş cu un drum expres.

"Ne-am angajat cu toţii că rezolvăm şi problemele de dezvoltare economică a unor regiuni care astăzi sunt în dificultate din cauză că nu există o infrastructură rutieră ca suport pentru dezvoltarea economică. Şi atunci dăm drumul la autostradă Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ şi de la Târgu Neamţ la Târgu Mureş variantă de autostradă fazată, că-i foarte scumpă", a spus ministrul.

La începutul lunii octombrie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat Master Planul general de transport al României în faţa comisiilor parlamentare de transporturi, documentul cuprinzând toate intervenţiile în infrastructură pentru 2014-2030.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici