ALDE: Coaliţia de guvernare va enunţa un punct de vedere comun la discuţiile pe Codul fiscal

Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au transmis, vineri, că vor enunţa un punct de vedere comun cu PSD şi UNPR, la consultările pe tema Codului fiscal, afirmând că partidele politice ar trebui să extindă agenda dezbaterii.

207 afișări
Imaginea articolului ALDE: Coaliţia de guvernare va enunţa un punct de vedere comun la discuţiile pe Codul fiscal

ALDE: Coaliţia de guvernare va enunţa un punct de vedere comun la discuţiile pe Codul fiscal

"ALDE îşi exprimă deschiderea pentru un dialog politic real. Desigur, coaliţia de guvernare formată din PSD, ALDE şi UNPR va enunţa un punct de vedere comun la discuţiile cu celelalte partide şi grupuri reprezentate în Parlament", se arată în comunicatul semnat de copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, remis MEDIAFAX.

Liderii ALDE au mai afirmat că, pe lângă problematica noului Cod fiscal, partidele politice ar trebui să aducă în discuţie şi aspecte care ţin de echilibrul puterilor în stat, funcţionarea statului de drept şi întărirea democraţiei, modernizarea instituţiilor, descentralizarea administrativă, precum şi modernizarea sitemului medical şi de educaţie.

"În legătură cu agenda discuţiei, din punctul nostru de vedere, aceasta ar trebui să fie una mai largă: pe lângă problematica noului Cod fiscal, să fie incluse pe agendă aspecte ce ţin de echilibrul puterilor în stat, de funcţionarea statului de drept şi întărirea democraţiei, de modernizarea instituţională, descentralizarea administrativă, modernizarea sistemelor medical şi de educaţie", se menţionează în comunicatul ALDE.

Copreşedinţii ALDE au subliniat că orice dialog suplimentar privind proiectul Codului fiscal ar trebui să vizeze, în primul rând, aspecte tehnice, afirmând că dialogul ar trebui purtat, în special, la nivelul specialiştilor în fiscalitate din partide care să se pronunţe în buza unor analize, nu să rediscute deciziile politice "deja clare şi neschimbate".

"Considerăm că, din moment ce PNL - ca principal partid de opoziţie - şi-a exprimat sprijinul politic fără echivoc prin vot pe forma actuală a Codului fiscal, orice dialog suplimentar ar trebui să vizeze în primul rând o discuţie tehnică, cu date şi cifre. Din acest punct de vedere, dialogul ar trebui realizat în principal la nivelul specialiştilor pe zona de fiscalitate din partide şi să cuprindă aspectele tehnice, nu deciziile politice - care ar trebui să fie deja clare şi neschimbate", a mai transmis ALDE.

Liderii ALDE au mai afirmat că "este necesară o abordare bazată pe echilibru şi dialog între putere şi opoziţie, respectiv între Parlament, Guvern şi Preşedinţie, nu o abordare bazată pe tensiuni şi conflict, care riscă să readucă în România blocajul şi problemele din regimul Băsescu".

UNPR a propus, joi, partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultări pe tema Codului fiscal, acestea urmând să aibă loc în Parlament.

Gabriel Oprea anunţase că UNPR va transmite o scrisoare tuturor partidelor, pentru a le chema la discuţii la Palatul Parlamentului, astfel încât să fie găsită cea mai bună formulă pe tema Codului fiscal, înainte de sesiunea extraordinară a Parlamentului pe această temă, programată pentru sfârşitul lunii august.

Săptămâna trecută, liberalii au propus partidelor politice şi instituţiilor abilitate să participe la consultări publice pe teme de interes major precum macrostabilitatea economică, în special Codul Fiscal şi noua lege a salarizării în sectorul de stat, absorbţia de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii şi investiţiile publice, reforma administraţiei publice, aderarea la Spaţiul Schengen şi pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE din anul 2019.

Luni, PNL a anunţat că propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări, echipa desemnată de liberali pentru negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a transmis, vineri dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că salută iniţiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultări pe tema noului Cod Fiscal şi spune că PSD va fi reprezentat la discuţii de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice, însă consideră că o singură întâlnire nu este suficientă şi propune "instituţionalizarea" dialogului cu opoziţia, printr-o serie de "întâlniri permanente".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii vor participa la dicuţiile pe tema Codului fiscal pe 17 şi pe 19 august şi "oricând va fi necesar", arătând că PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic şi "maturitatea liberalilor a generat reacţii similare din partea UDMR, UNPR, PSD".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici