ALDE nu votează Cabinetul Cioloş. Toţi secretarii de stat ai formaţiunii îşi vor da demisia

Parlamentarii ALDE nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş, iar secretarii de stat ai formaţiunii îşi vor da demisia, au anunţat copreşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

1179 afișări
Imaginea articolului ALDE nu votează Cabinetul Cioloş. Toţi secretarii de stat ai formaţiunii îşi vor da demisia

ALDE nu votează Cabinetul Cioloş. Toţi secretarii de stat îşi vor da demisia

Parlamentarii ALDE nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş, iar secretarii de stat ai formaţiunii îşi vor da demisia, au anunţat copreşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

Decizia de a vota împotriva învestirii Cabinetului Cioloş a fost luată cu unainimitate, potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu. El a mai susţinut că prin învestirea acestui guvern se instalează "un nou regim în România, nedemocratic, neconstituţional, bazat pe o formulă care este făcută în aşa fel încât să excludă actorii instituţionali şi constituţionali – partidele politice – de la decizia actului de guvernare".

"Nu pot să mă abţin să nu remarc că asistăm la o majoritate susi generis alcătuită din PNL, PSD şi UNPR de susţinere a acestei formule. (...)Credem că democraţia şi statul de drept nu sunt negociabile şi ele nu trebuie să fie obiectul unor aranjamente de culise favorabile unora sau altora, respingem acest gen de a face politică şi ne asumăm tot ce decurge din calitatea de partid de opoziţie, începând de mâine", a mai declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă i-a transmis această decizie şi premierului desemnat Dacian Cioloş, în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu acesta luni, Tăriceanu a precizat că i-a spus foarte clar care sunt "preocupările sale". "Să nu credeţi că discuţia noastră a fost una diplomatică, în termeni vagi, plini de echivoc, din contră, i-am spus foarte clar şi premierului care sunt preocupările noastre şi care sunt îngrijorările noastre plecând de la premisa poate discutabilă, nu ştim cât de mult premierul desemnat este racordat la realităţile româneşti, i-am vorbit despre aceste lucruri, ştie care este părerea noastră", a declarat Tăriceanu.

El a adăugat că i-am transmis inclusiv preşedintelui Iohannis că ALDE are o cu totul diferită viziune privind soluţionarea crizei generate de demisia Guvernului Ponta.

Plenul celor două Camere ale Parlamentului a fost convocat pentru marţi, ora 10.00, pentru votul de încredere pentru Guvernul Cioloş.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici