ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Averea principalilor candidaţi la Senat în Bucureşti. La cât se ridică economiile neurochirurgului Dănăilă

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este cel mai bogat cap de listă dintre cei ce candidează în Capitală, în vreme ce renumitul neurochirurg Leon Dănăilă nu a reuşit să economisească decât 70.000 de lei, iar fostul lider al studenţilor Marian Munteanu trăieşte cu în jur de 3000 de lei lunar.

7220 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Averea principalilor candidaţi la Senat în Bucureşti. La cât se ridică economiile neurochirurgului Dănăilă

ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Averea principalilor candidaţi la Senat în Bucureşti. La cât se ridică economiile neurochirurgului Dănăilă (Imagine: Gabriel Petrescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Prin căsătorie, liderul listei ALDE la Senat în Capitală, Călin Popescu Tăriceanu, a dobândit unul dintre cele 5 automobile, un Mercedez Benz, fabricat în anul 2007 şi tot în urma unei căsătorii la veniturile acestuia s-a adăugat şi o pensie de întreţinere de 36.000 de lei, plătită de Ioana Valmar pentru fiul său, Mihai Popescu Tăriceanu, potrivit declaraţiei de avere depusă la dosarul de candidatură.

Iubitor de maşini, Călin Popescu Tăriceanu deţine 5 autoturisme de epocă dintre care 3 Citroen fabricate în 1955, 1967, 1986, un Fiat din 1966, un Lancia din 1970, autoturismul Mercedez Benz (2007) obţinut prin căsătorie, un Citroen, fabricat în 2010 şi o motocicletă Trimuph din 1996.

Preşedintele Senatului declară, potrivit sursei citate, că nu deţine ceasuri sau bijuteri personale, în schimb soţia sa se bucură de ceasuri şi bijuteriii în valoare de 60.000 de euro.

Călin Popescu Tăriceanu are în conturi 18.323 lei, 414.838 euro şi 6273 dolari, aproximativ 25 de ori mai mult decât limita maximă admisă a contribuţiilor pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar, 60 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau de senator, potrivit legislaţiei electorale.

Călin Popescu Tăriceanu a dat şi bani cu împrumut. Astfel, l-a împrumutat pe senatorul ALDE Daniel Barbu cu 44.500 lei, pe Ioana Wiesenthal cu 15.000 de euro şi pe Florin Niculescu cu 126.675 lei. Liderul ALDE are datorii din campania electorală prezidenţială (anul 2014) de 492.106,58 de lei.

Tăriceanu a declarat venituri de 123.026 de lei din indemnizaţia de preşedinte al Senatului, la care se adaugă pensia de întreţinere plătită de Ioana Valmar de 36.000 de lei pentru Mihai Popescu Tăriceanu. La veniturile familie contribuie şi actuala soţie a liderului ALDE, Loredana Florentina Moise, cu 12.000 lei câştigaţi ca designer vestimentar. Tăriceanu a mai câştigat anul trecut 53.500 lei în urma închirierii unui apartament şi 52.480 de euro dintr-un fond de investiţii.

El deţine terenuri intravilane, în Snagov, de aproximativ 4.100 mp. Acesta mai are şi două apartamente în Bucureşti (120 mp şi 101 mp), casă de vacanţă la Snagov (455 mp), un apartament la Năvodari (136 mp), un apartament în Bucureşti donat de bunici fiului său Mihai Popescu Tăriceanu.

Capul de listă al PMP la Senat în Bucureşti, fostul preşedinte al României Traian Băsescu, după 10 ani petrecuţi la Cotroceni este mai sărac decât Tăriceanu, potrivit declaraţie de avere depusă la dosarul de candidatură.

Traian Băsescu deţine împreună cu soţia sa, în Bucureşti, terenuri intravilane cu o suprafaţă de aproximativ 220 mp, un apartament de 250 mp şi un garaj. Fostul preşedinte are o Dacia Duster, fabricată în anul 2010 şi un Ford BMax fabricat în anul 2012. Între 1975 şi 2016, Băsescu a acumulat bijuterii în valoare de 28.000 de euro şi ceasuri de 52.000 de euro.

De la revoluţie şi până la terminarea celui de al doilea mandat de preşedinte, Traian Băsescu a devenit proprietarul mai multor tablouri a căror valoare se ridică la 19.000 de euro. Băsescu nu are credite şi nici nu a dat bani cu împrumut altcuiva în afară de fiica sa, Ioana Băsescu - cu 565.000 RON în iulie 2014, iar aceasta i-a restituit integral împrumutul un an mai târziu.

Preşedintele PMP intră în cursă pentru un fotoliul de senator cu 57.160 USD, 711.368 RON şi 67.080 euro (bani în conturi) - de 16 ori mai mulţi bani decât limita maximă admisă a contribuţiilor pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar, 60 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau de senator.

Traian Băsescu a declarat venituri, în anul fiscal încheiat, de 276.415 de lei - pensie şi indemnizaţia de fost preşedinte al României.

Candidat al PNL, renumitul neurochirurg Leon Dănăilă, nu deţine terenuri, clădiri, maşini şi nici bijuterii, tablouri sau obiecte de artă a căror valoare însumată să depăşească 5000 de euro. El are un depozit bancar la CEC de 70.000 de lei.

Renumitul medic neurochirug nu a reuşit să strângă până la vârsta de 83 de ani, după mai bine de 27.000 de operaţii pe creier, echivalentul a 60 de salarii de bază minime brute, limita maximă admisă a contribuţiilor pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar.

Ca să atingă limita maximă a contribuţiilor admise pentru cursa electorală în care s-a înscris, Dănăilă ar trebui să îşi scoată toţi banii de la CEC şi să se mai împrumute de încă 5000 de lei.

Dănăilă nu are credite şi nici nu a dat bani cu împrumut. El a declarat venituri de aproximativ 122.400 de lei primite de la Academia de Ştiinţe Medicale, unde este membru titular, Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare Bucuresti - unde este medic primar - şi de la Academia Română.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, după trei mandate de deputat şi două de senator, intră în cursă pentru a obţine din nou un fotoliul în Senatul României. Social-democrata declară că nu are terenuri şi nici bijuterii, tablouri sau obiecte de artă a căror valoare însumată să depăşească 5000 de euro.

Ecaterina Andronescu ere un apartament în Bucureşti, de 140 mp, din care deţine 50%, titularul fiind soţul său, Laurenţiu Andronescu şi o Toyota AV fabricată în 2009. Senatoarea declară că are un singur depozit de 211.800 de lei. După ani buni petrecuţi în Parlament, Ecaterina Andronescu, potrivit declaraţiei de avere, şi-ar putea finanţa aproximativ trei campanii electorale cu banii din cont, ţinând cont de limita maximă a contribuţiilor pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar.

Adronescu a declarat venituri de 234.531 de lei, reprezentând indemnizaţia de senator şi salariul de profesor, la care se adaugă veniturile anuale ale soţului de 33.000 lei. La acestea se adaugă şi venituri din alte surse de aproximativ 54.678 de lei, dintre care 23.995 lei provin de la Academia Oamenilor de Ştiinţe.

Candidatul care deschide lista USR în Capitală, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, deţine, în Bucureşti, împreună cu mama şi soţia sa un teren intravilan (539 mp), o casă de locuit (358 mp) şi o garsonieră (36 mp). Lui Alexandrescu îi mai revine şi opta parte dintr-un apartament situat în Bucureşti, 7/8 revenind tătălui şi fraţilor soţiei. Împreună cu un văr, Vlad Alexandrescu, deţine şi un teren agricol de 42 ha în comuna Hălăuceşti, din judeţul Iaşi. Fostul ministru al Culturii conduce un Landrover, fabricat în anul 2005. Nu are bijuterii, tablouri, bani în conturi, nu a dat şi nici nu a luat bani cu împrumut.

Pentru a putea depune în contul de campanie 60 de salarii de bază minime brute pe ţară, limita admisă a contribuţiilor pentru campania electorală pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau de senator, Vlad Alexandrescu ar fi trebuit să strângă aproximativ 70% din banii pe care i-a câştigat anul trecut.

Fostul ministru al Culturii a declarat venituri anuale de 115.633 de lei, reprezentând salariu de la Universitatea Bucureşti, salariul de la Europa Nouă (director de proiect) - colegiu fondat de Andrei Pleşu, indemnizaţia de la Ministerul Culturii şi bani câştigaţi din activităţi de evaluare. La aceste venituri se mai adaugă 10.580 lei dintr-o arendă, 2.400 lei drept de superficie şi alocaţia copilului - 1512 lei.

Soţia lui Vlad Alexandrescu a înregistrat venituri de 52.456 de lei – salariul de la Universitatea Bucureşti.

Capul de listă al PRU, fostul parlamentar PRM Lucian Bolcaş, a obţinut în ultimul an venituri din avocatură în valoare de aproximativ 80.000 de lei, mai puţin decât banii obţinuţi din cele patru pensii menţionate - peste 100.000 de lei.

Liderul Alinţei Noastre România, Marian Munteanu, are mai multe terenuri - în Capitală şi judeţul Covasna, precum şi o casă de locuit şi un apartament în Bucureşti. El nu deţine maşini, bijuterii, conturi sau economii, dar nu este ncii dator. Veniturile fostului lider al studenţilor sunt doar din dividende - aproximativ 35.000 de lei, la care se adaugă salariul soţiei - în jur de 42.600 de lei în ultimul an.

Limita maximă a contribuţiilor pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar este de 60 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau de senator, potrivit Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi acampaniilor electorale Republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 446 din 23.06.2015, aproximativ 75.000 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici