Aleşii, despre la absenţa şefului ASF, Mişu Negriţoiu: Şi-a pierdut ''buna reputaţie''. Se apleca în faţa noastră, acum ne sfidează

Parlamentarii din comisiile reunite şi-au exprimat indignarea cu privire la absenţa şefului ASF, Mişu Negriţoiu, de la audierea de luni, căzând de acord asupra faptului că acesta, prin nemulţumirile care au culminat cu proteste de stradă, şi-a pierdut ''buna reputaţie'', condiţie legală de numire.

1176 afișări
Imaginea articolului Aleşii, despre la absenţa şefului ASF, Mişu Negriţoiu: Şi-a pierdut ''buna reputaţie''. Se apleca în faţa noastră, acum ne sfidează

Aleşii, despre la absenţa şefului ASF, Mişu Negriţoiu: Şi-a pierdut ''buna reputaţie''. Se apleca în faţa noastră, acum ne sfidează

Preşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan a afirmat că în ciuda numeroaselor dialoguri dintre Parlament şi ASF problemele invocate nu au fost soluţionate de preşedintele ASF.

''Putem vorbi despre un număr semnificativ de audieri la care a fost invitat ASF în ultimii doi ani de zile, la comisiile de faţă şi alte comisii. Au fost dialoguri care nu s-au finalizat cu niciun efect palpabil. (…) Eu cred că astăzi noi trebuie să constatăm că Parlamentul este obligat să ia măsura care îi revine – revocarea celui care răspunde înaintea tuturor de tot ce s-a întâmplat în ASF. Se pune întrebarea dacă Parlamentul are temei să facă acest lucru'', a susţinut deputatul PSD Viorel Ştefan.

El a adăugat că în opinia sa Mişu Negriţoiu nu mai îndeplineşte prima condiţie prevăzută de lege pentru numirea în funcţie a preşedintelui ASF – ''buna reputaţie'', fiind legitimă revocarea sa.

''Eu personal pot să spun că cineva care a nemulţumit un număr atât de mare de cetăţeni, care a contribuit în mod insistent la proteste de stradă este total iraţional să credem că mai poate vorbi de o bună reputaţie. Dacă simţea nevoia să îşi apere buna reputaţie probabil astăzi se afla pe unul din scaune şi încerca să ne explice că noi nu avem dreptate. Faptul că nu s-a prezentat la audiere aduce circumstanţe agravante în legătură cu acuzaţia că şi-a pierdut buna reputaţie. Dacă noi concluzionăm că şi-a pierdut buna reputaţie, iată că prima şi cea mai importantă condiţie de numire nu mai este îndeplinită. (…) Opinia mea este să nu ne facem problemă că forţăm legea sau că nu avem capacitate legală să face acest demers de revocare'', a subliniat Viorel Ştefan.

Preşedintele Comisiei de politică economică, deputatul PSD Mihai Tudose, a afirmat că aleşii nu vor ''să închidă biblioteca pentru că bibliotecara nu vine la serviciu'', afirmând că ASF este o instituţie importantă, însă Negriţoiu trebuie demis pentru că a adus în pragul colapsului asiguraţii, societăţiile de asigurări şi service-urile.

''S-a invocat temeiul legal, din cei trei actori care joacă în această piesă de teatru prost regizată de domnul Negriţoiu, transportatorii, asiguraţii, societăţiile de asigurări şi service-urile, s-a reuşit printr-un management performat ca toţi trei să fie nemulţiţi şi să fie în pragul colapsului ca urmare a conducerii înţelepte asigurate de conducerea acestei instituţii. (…) Nu avem nimic cu instituţia. Nu vrem să închidem biblioteca pentru că nu vine bibliotecara la serviciu. ASF este o instituţie importantă, va trebui ajutată să devină ceea ce trebuie să fie'', a adăugat Mihai Tudose.

La fel ca deputatul PNL Andreea Paul, social-democratul Mihai Tudose a subliniat că Parlamentul va trebuie să aleagă cu mare atenţie viitorul preşedinte al ASF.

Andreea Paul a afirmat cu privire la scrisoarea transmisă de ASF parlamnetarilor că instituţia ''îşi propune să intre în război cu Parlamentul, ori aşa ceva este de netolerat''.

''Important este nu doar ca Parlamentul României să câştige acest război, ci să fim foarte atenţi la pasul următor, la următoarea numire în fruntea ASF'', a spus ea.

Senatorul afiliat PSD Ion Agrigoroaei a sancţionat schimbarea de atitudinea a lui Mişu Negriţoiu.

''Aţi mai întâlnit o asemenea sfidare? Domnul Mişu Negriţoiu a fost numit de către noi. Îmi aduc aminte cum venea la fiecare, dădea mâna cu noi, se apleca în faţa noastră. Noi l-am numit având încredere că alegătorii, consumatorii României vor fi reprezentaţi la cel mai înalt nivel de un profesionist. Este o sfidare totală, revoltătoare'', a declarat el în timpul dezbaterilor.

Eşecul managerial al lui Mişu Negiţoiu a fost invocat şi de deputatul PNL Daniel Zamfir, care a susţinut în interiorul PNL revocarea lui Mişu Negriţoiu şi necesitatea asumării de către BPN PNL a acestui demers.

''Având un singur punct pe zi, revocarea domnului Mişu Negriţoiu, eu cred că nu ar trebui să stăm mult pe gânduri. (…) La comisia de cum o lună i s-au pus în vedere anumite aspecte, s-a angajat să răspundă, am înţeles că nu a făcut-o. I-am cerut demisia şi noi şi cei de la PSD, nu şi-a dat demisia. Categoric nu îşi va da demisia. Ca să rămânem acum blocaţi în idea că ar trebui să plătim nişte salarii compensatorii pentru că aşa a fost făcut acel contract şi domnul Negriţoiu categoric va specula lucrul acesta şi nu îşi va da demisia, eu cred că trebuie să trecem peste aspectul ăsta. O să se verifice cum s-au făcut acele contracte (..), dar să mai tergiversăm demiterea acestui om este o greşeală pe care o facem. Eu cred că pentru tot ce a făcut până acum proasta gestionare (…), eşec managerial maxim, trebuie să plece. Nu vrea să plece de bună voie, îl demitem noi'', a spus Daniel Zamfir.

Un alt liberal care a sancţionat absenţa lui Negriţoiu a fost deputatul Virgil Guran.

''Este o sfidare şi noi avem o mare vină pentru că noi am acceptat ca de-a lungul timpului să fim o anexă a Guvernului. Unii miniştrii şi-au permis să credă că de fapt Parlamentul nu poate să cheme, să audieze şi de multe ori nu au participat (…) Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că unii au impresia că sunt stat în stat, că nu se subordonează Parlamentului'', a spus Virgil Guran.

El a susţinut că viitorul Parlament ar trebuie să constituie o comisie de anchetă.

''Nu mai este timp acum, dar cred că viitorul Parlament ar trebui să contituie o comisie de control parlamentar pentru că sunt convins că sunt multe dedesubturi, descoperim multe lucruri dacă mergem la ASF începând de la modul de organizare, la modul de salarizare şi la modul de cheltuire a banilor'', a adăugat Guran. ''În alte ţări atunci când un şef de agenţie este chemat la audieri îi tremură pantalonii când intră în acea sală şi repectă Parlamentul pentru că Parlamentul legiferează, votează aceste numiri şi supraveghează ce se întâmplă acolo'', a mai susţinut liberalul.

''Dacă ne revenim o să creştem mult şi în ochii cetăţenilor pentru că de fapt aici mulţi îşi fac treaba, dar unii care dau cu subsemnatul pe acolo îşi bat joc de munca noastră'', le-a spus Guran colegilor.

Comisiile reunite de buget şi politică economică ale Parlamentului au votat luni aproape în unanimitate revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, acesta adresându-le parlamentarilor o scrisoare în care a ameninţat că va contesta în instanţă o eventuală decizie de revocare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici