Alin Tişe: Prin descentralizare, USL federalizează România şi pune în pericol statul naţional, unitar

Vicepreşedintele PDL Alin Tişe consideră că, prin descentralizarea propusă, USL doreşte "federalizarea României", transferând puterea decizională consiliilor judeţene, care devin "guverne locale", şi punând în pericol statul naţional, unitar.

331 afișări
Imaginea articolului Alin Tişe: Prin descentralizare, USL federalizează România şi pune în pericol statul naţional, unitar

AlinTişe (Imagine: Raul Stef / Mediafax Foto)

Alin Tişe a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Legea descentralizării propusă de USL comasează puterea decizională către consiliile judeţene, instituţii "care devin, astfel, guverne locale".

"Prin descentralizarea propusă, USL doreşte federalizarea României, punând în pericol statul de drept, statul naţional, unitar şi încălcând art. 1 din Constituţie. Legea descentralizării este neconformă potrivit prevederilor din Constituţie, care arată că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Nu este o descentralizare în sensul principiului european, este o mimare a descentralizării reale şi o federalizare mascată. Legea comasează puterea decizională, care ar trebui să rămână în mod constituţional la stat şi la Guvern, şi o transferă la consiliile judeţene, care devin, astfel, guverne locale. Considerăm că se încearcă, cu rea intenţie şi cu un scop ascuns, însăşi destabilizarea unităţii statului şi federalizarea României", a spus Tişe.

Potrivit acestuia, a descentraliza nu înseamnă schimbarea şefilor de la centru cu cei din teritoriu, iar PDL se va opune acestui proces.

"Puterea decizională trebuie să fie unică în judeţe, pentru că altfel intrăm în sfera federalizării statului român", a adăugat senatorul PDL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici