Demisii în lanţ la PNL. Alina Gorghiu şi-a depus mandatul, după eşecul răsunător în alegeri / Robu propune demisia tuturor liderilor de filială care au obţinut sub 30 %, inclusiv a sa

Preşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a depus luni mandatul de şef al formaţiunii liberale, declarând că acesta era "singurul gest" pe care îl putea face după eşecul partidului său în alegeri. Secretarul general al PNL Ilie Bolojan şi preşedintele PNL Bucureşti Cristian Buşoi şi-au depus demisiile din funcţii, au spus luni pentru MEDIAFAX surse liberale.

15751 afișări
Imaginea articolului Demisii în lanţ la PNL. Alina Gorghiu şi-a depus mandatul, după eşecul răsunător în alegeri / Robu propune demisia tuturor liderilor de filială care au obţinut sub 30 %, inclusiv a sa

Alina Gorghiu îşi pune demisia pe masă, după eşecul răsunător al PNL în alegeri

UPDATE 18.14 Preşedintele PNL Argeş, senatorul Ion Popa, demisionează după eşecul de la parlamentare

Preşedintele filialei din Argeş a Partidului Naţional Liberal, senatorul Ion Popa, şi-a depus demisia, după ce filiala condusă de el a obţinut cel mai slab rezultat de la înfiinţare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La alegerile din acest an liberalii din judetul Argeş au obţinut cel mai slab scor din istoria lor postdecembristă. Cele 12,52 de procente obţinute in judeţul Argeş reprezintă cu mult sub aşteptările liberalilor, printr-o comparaţie cu cele 58,97 %, adică aproape de cinci ori mai mult, obţinute de Partidul Social Democrat.

In consecinţă, preşedintele filialei din Argeş a PNL, Ion Popa, şi-a depus si el demisia.

"Da, este adevărat, mi-am depus demisia. Motivul este neatingerea obiectivului stabilit înainte de campanie. Mâine avem Birou Permanent si atunci vom decide cine va prelua conducerea filialei", a declarat Ion Popa corespondentului MEDIAFAX.

UPDATE 15:08 Robu propune demisia tuturor liderilor de filială care au obţinut sub 30 %, inclusiv a sa

Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, propune demisia tuturor preşedinţilor de filială care au obţinut un scor mai mic de 30%, inclusiv a sa, fiind de părere că rezultatele alegerilor de duminică nu pot fi doar "puse în cârca" Alinei Gorghiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Robu, rezultatele obţinute de PNL la alegerile parlamentare sunt "dezastruoase".

"Explicaţiile pentru ele sunt multiple şi complexe şi se impune o analiză serioasă, făcută cu profesionalism, pentru a le cunoaşte cu precizie. Dar, până atunci, se impune şi asumarea răspunderilor pentru ele. A căuta responsabilii ba la Cotroceni, ba la Palatul Victoria, respectiv a pune totul în cârca preşedintelui PNL Alina Gorghiu este profund incorect", arată Robu.

Acesta propune organizarea de alegeri interne la toate nivelurile până la finele lunii februarie, dizolvarea actualului BPN prin demisia de onoare a tuturor membrilor săi, în frunte cu preşedintele partidului, demisia tuturor preşedinţilor de filială care au obţinut un scor mai mic de 30%, deci inclusiv a sa, constituirea unui BPN interimar format din toţi preşedinţii de filială care au obţinut un scor mai mare decât scorul mediu pe ţară al partidului, plus Alina Gorghiu, care să asigure conducerea colectivă a partidului, până la alegerile interne.

De asemenea, Robu propune numirea de către noul BPN, dintre membrii săi, a unui preşedinte interimar care să conducă partidul până la alegerile interne, numirea de către BPJ-uri a unor preşedinţi de filială interimari, care să asigure conducerea filialelor până la alegeri.

"În filialele cu scor sub scorul mediu pe ţară al partidului, aceştia (preşedinţii de filială - n.r.) vor fi obligatoriu alţii decât cei în funcţie la data de 11.12.2016”, arată Nicolae Robu.

PNL a obţinut, în judeţul Timiş, pentru Camera Deputaţilor, 25,51 la sută, potrivit rezultatelor parţiale ale BEJ Timiş, în timp ce PSD a fost votat de 34,80 la sută din electori. Rezultatele sunt similare pentru Senat.

În Timişoara, unde Nicolae Robu este primar, PNL a obţinut, pentru prima dată, mai puţine voturi decât PSD, respectiv puţin peste 25 la sută pentru Camera Deputaţilor, faţă de 28 la sută obţinut de social-democraţi. La Senat, PNL a obţinut peste 27 la sută din voturile exprimate de timişoreni, în timp ce PSD a depăşit 29 la sută.

UPDATE 15:02 Ilie Bolojan şi Cristian Buşoi şi-au depus demisiile alături de Alina Gorghiu - surse

Secretarul general al PNL Ilie Bolojan şi preşedintele PNL Bucureşti Cristian Buşoi şi-au depus demisiile din funcţii, au spus luni pentru MEDIAFAX surse liberale.

Liberalii nu au identificat încă un lider care ar putea prelua funcţia de preşedinte cu titlu interimar, au precizat sursele citate, susţinând că BPN al PNL ar putea respinge demisia Alinei Gorghiu.

În interiorul partidului au fost vehiculate pentru preluarea interimatului numele lui Mircea Hava, Gheorghe Flutur, dar şi al Ralucăi Turcan, însă, nicio opţiune nu s-a conturat încă.

Potrivit surselor citate, Alina Gorghiu a susţinut în interiorul PNL ca refuză să mai rămână la conducerea partidului, însă, liderii din ţară ar fi insistat ca aceasta să îşi păstreze mandatul până la congresul formaţiunii.

UPDATE 14:52 Preşedintele interimar al PNL Slatina, Andrei Iordache, şi-a anunţat demisia din funcţie

Preşedintele interimar al PNL Slatina, Andrei Iordache, şi-a anunţat demisia din funcţie, prin intermediul unei postări pe Facebook, după ce liberalii au obţinut un procent foarte mic în reşedinţa judeţului Olt, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iordache anunţase, înainte de alegeri, că îşi va depune mandatul în cazul în care PNL nu va reuşi să obţină minim 30 la sută din voturile slătinenilor.

La Camera Deputaţilor, PNL Slatina a luat doar 14,33%, faţă de scorul de 58,22% obţinut de PSD. Rezultatul este similar şi pentru Senat: PSD – 58,51%, PNL – 15,43%

"Aşa cum am promis, în urma rezultatului de ieri,demisionez din funcţia de preşedinte PNL Slatina”, a scris Andrei Iordache.

Andrei Iordache preluase interimar conducerea PNL Slatina în această vară, după un alt eşec înregistrat de organizaţie municipală, de această dată la alegerile locale. El l-a înlocuit în funcţie pe Marius Bălaşa, candidat PNL la Primăria Slatina.

Preşedintele PNL Olt, Gigel Ştirbu, nu a putut fi contactat pentru o reacţie legată de rezultatul înregistrat de liberali la alegerile parlamentare.

UPDATE 14:17 Alina Gorghiu şi-a depus mandatul de preşedinte al PNL

Preşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a depus luni mandatul de şef al formaţiunii liberale, declarând că acesta era "singurul gest" pe care îl putea face după eşecul partidului său în alegeri.

"Pentru mine nu există alt gest decât cel al depunerii mandatului", a spus Gorghiu.

"Am avut încă de ieri discuţii constante cu colegii mei de partid, cu liderii din teritoriu, cu conducerea centrală şi i-am informat că pentru mine nu există alt gest decât cel al depunerii mandatului. A fost o onoare pentru mine să fiu preşedintele PNL doi ani de zile. A fost o onoare să colaborez cu colegi mei şi îi asigur că o să fac asta în continuare indiferent de poziţia pe care o voi ocupa", a completat Gorghiu.

Alina Gorghiu a afirmat că sunt şi alţi lideri din conducerea partidului care îşi asumă aceeaşi atitudine.

Gorghiu a mai spus că la ora 18:00 se va întâlni cu primele 20 de filiale care au rezultate peste media naţională pentru ca, marţi, la ora 12:00, BPN PNL să se reunească la Palatul Parlamentului.

"Le voi propune colegilor mei şi în această seară şi mâine în BPN să convocăm rapid Convenţia Naţională a partidului, forul care organizează organizează alegerile în PNL, sper să se poată la jumătatea lunii februarie (…) În mod cert este nevoie să se stabilească o nouă conducere a partidului, legitimă", a mai spus Gorghiu.

BPN PNL va decide cine şi în ce formulă se asigura interimatul conducerii partidului.

Alina Gorghiu a spus că pe final de mandat obiectivul său este solidaritatea PNL.

"Daţi-mi voie să mulţumesc din nou electoratului de dreapta din România care ne-a acordat încrederea şi voturile. Cred în continuare că oferta PNL în ceea ce priveşte lista de candidaţi şi programul de guvernare a fost una bună, însă, votul covârşitor s-a dus către PSD. Daţi-mi voie să recunosc victoria PSD. Au un program de guvernare care presupune multe promisiuni, pe care PNL din opoziţie îl va duce la îndeplinire", a spus preşedintele demisionar al PNL.

Gorghiu şi-a exprimat convingerea că PNL va depăşi "acest şoc electoral".

Alina Gorghiu a scris şi o postare pe Facebook, în care îşi anunţă demisia şi recunoaşte victoria PSD.

”Doresc, în primul rând, să mulţumesc, încă o dată electoratului de dreapta pentru voturile pe care ni le-a acordat. Cred în continuare că oferta electorală a PNL a fost una bună, atât în ceea ce priveşte candidaturile, cât şi în privinţa programului electoral.
Cu toate acestea votul a fost covârşitor Pentru PSD. Le recunoaştem victoria. Au un program de guvernare pe care trebuie să şi-l pună in aplicare. Le urez să aibă capacitatea să-şi indeplinească toate promisiunile. Noi vom face opoziţie şi ne vom asigura că viitorul guvern îşi va respecta promisiunile pentru care a fost votat.
Am avut o discuţie cu liderii partidului şi i-am informat că nu există alt gest decât depunerea mandatului meu de Preşedinte. A fost o onoare pentru mine să fiu liderul acestui partid, doi ani de zile. Vă asigur că e un partid puternic care va trece cu bine peste acest nedorit rezultat. De altfel, şi alţi lideri din conducerea partidului îşi asumă demisia.
Astăzi după-amiază voi avea o întâlnire cu Preşedinţii de filiale, iar mâine am convocat Biroul Politic Naţional.
Le voi propune colegilor mei convocarea Convenţiei pentru a stabili cât mai repede noua conducere. Convenţia trebuie să ofere un nou start, stabilitate şi coerenţă actului politic din interiorul partidului nostru. Putem să o organizăm la începutul lunii februrarie.
Mâine în cadrul BPN se va decide formula de interimat.
Obiectivul este ca PNL să rămână solidar şi să devină o opoziţie puternică la PSD pentru că ştim cu toţii cum se comportă PSD la guvernare. Pentru asta, este însă nevoie de o conducere legitim aleasă şi de performanţă electorală”, a notat Gorghiu pe Facebook.

ŞTIRE INIŢIALĂ Alina Gorghiu ar urma să aibă luni seară o întâlnire cu filialele care au obţinut scoruri peste medie, urmând să găsească alături de preşedinţii acestora un lider care ar putea prelua conducerea interimară a partidului, a declarat surse din PNL.

Alături de Gorghiu vor demisiona şi preşedinţii de organizaţii care au obţinut scoruri sub medie, dar şi secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, au precizat sursele citate.

PNL a obţinut doar 19,94% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 20% din voturile pentru Senat, spre deosebire de PSD care a obţinut 46,03%, respectiv 46,22%. PNL a fost învins de PSD inclusiv la Timiş, unde Alina Gorghiu a deschis lista pentru Senat. Alina Gorghiu urmează să susţină o declaraţie de presă în cursul acestei dupa amiezi.

Alina Gorghiu a declarat în ultima săptămână de campanie la Timişoara că “dacă majoritatea parlamentară care să dea premier în persoana lui Dacian Cioloş nu se face, răspunderea nu este doar a ei, ci va fi a tuturor din Biroul Politic Naţional şi a tuturor şefilor de filială care nu produc rezultatul la care s-au angajat”.

În luna octombrie ea era mai decisă însă să îşi asume un eventual eşec, acesta părând atunci mai puţin probabil.

"Eu îmi asum foarte clar o demisie dacă PNL nu va fi cel în jurul căruia se va face majoritatea parlamentară care să dea viitorul premier al României”, spunea ea în octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici