Ambasada la Nicosia acordă asistenţă consulară unui grup de muncitori români aflaţi în grevă

MAE precizează că Ambasada la Nicosia a fost în legătură permanentă cu un grup de muncitori români, angajaţi ai unei companii cipriote de transport, aflaţi în grevă din 8 aprilie, pentru a acorda asistenţa consulară specifică în astfel de situaţii.

74 afișări
Imaginea articolului Ambasada la Nicosia acordă asistenţă consulară unui grup de muncitori români aflaţi în grevă

Ambasada la Nicosia acordă asistenţă consulară unui grup de muncitori români aflaţi în grevă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Direcţia de Comunicare a MAE precizează că Ambasada României la Nicosia a fost în legătură permanentă cu grupul de muncitori încă de la izbucnirea conflictului de muncă, începând din data de 8 aprilie 2011, pentru a acorda asistenţa consulară specifică în astfel de situaţii. "În acest sens, ambasada României a făcut demersurile necesare şi a contactat autorităţile cipriote abilitate", menţionează sursa citată.

Potrivit MAE, Ambasada României la Nicosia a luat legătura cu Departamentul de mediere a conflictelor de muncă din cadrul Ministerului Muncii şi Asigurărilor Sociale din Republica Cipru, precum şi cu reprezentanţii Sindicatului Liber Muncitoresc (SEK), în cadrul căruia funcţionează un Birou de legătură pentru muncitorii români, pentru a semnala autorităţilor cipriote situaţia în care se află cetăţenii români.

"Muncitorii au fost primiţi în audienţă de ministrul cipriot al muncii, de ambasadorul României şi au avut sprijin zilnic din partea consulului. Departamentul pentru Relaţiile de Muncă din cadrul Ministerului Muncii şi Asigurărilor Sociale din R.Cipru a demarat o anchetă privind posibila nerespectare a legislaţiei în domeniul muncii de către compania cipriotă angajatoare, anchetă care este în desfăşurare", se arată în comunicat.

Investigaţia pe probleme de muncă a autorităţilor cipriote nu a fost încă finalizată, menţionează sursa citată.

Reţinuţi pentru câteva ore - miercuri, potrivit presei- de poliţia cipriotă, muncitorilor nu li s-a adus nicio acuzaţie.

"În momentul reţinerii muncitorilor români de către Poliţia din R. Cipru, consulul României la Nicosia a luat imediat legătura cu autorităţile de poliţie, pentru a acorda asistenţa consulară specifică în asemenea cazuri. Muncitorii români au fost eliberaţi în câteva ore, iar în urma lor nu s-a reţinut nicio acuzaţie", menţionează sursa citată.

Presa a relatat despre un grup de 19 români, angajaţi ai unei firme de transport din Cipru, care au declanşat în 8 aprilie proteste faţă de angajator, acuzând tratamente discriminatorii şi abuzive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici