Ambasada SUA, îngrijorată de decizia CC privind revizuirea Constituţiei - Mediafax

Ambasada SUA, îngrijorată de decizia CC privind revizuirea Constituţiei

Ambasada SUA este îngrijorată de decizia Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea unor propuneri de amendare a Legii fundamentale, se arată într-o declaraţie a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, remisă MEDIAFAX.

545 afişări
Imaginea articolului Ambasada SUA, îngrijorată de decizia CC privind revizuirea Constituţiei

Ambasada SUA, îngrijorată de decizia CC privind revizuirea Constituţiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Ambasada SUA este îngrijorată de decizia Curţii Constituţionaleprivind constituţionalitatea propunerilor de amendare aConstituţiei României. Dorinţa autorităţilor române de consolidarea modului de administrare a justiţiei din România în luptaîmpotriva corupţiei este lăudabilă. Esenţiale în realizarea acestuiefort sunt amendamentele constituţionale care prevăd posibilitateapunerii sub sechestru şi a confiscării bunurilor dobândite ilicit",se arată în declaraţia citată.

Ambasadorul apreciază că hotărârea Curţii nu numai că împiedicăacest efort ci, mai mult, "în numele drepturilor fundamentale",îndepărtează această decizie de popor.

"Într-o republică democratică, modificarea Constituţiei nu artrebui să depindă de capriciile celor care deţin temporarmajoritatea; poporul ar trebui să aibă puterea de a corectaerorile", se arată în declaraţia lui Gitenstein.

Ambasadorul oferă exemplul propriei ţări unde "pentru a schimbaConstituţia şi a îndrepta o greşeală a Curţii Supreme este nevoiede o majoritate calificată a Congresului şi a legislaturilorstatelor". "Fără această procedură, nu ar fi fost posibilă anulareacunoscutei decizii din cazul Dred Scott, din 1857, care legalizasclavia în numele protejării «drepturilor» proprietarilor albi desclavi şi care a avut un rol în declanşarea Războiului Civil. ÎnSUA, nimeni, nici măcar însăşi Curtea Supremă, care a luat decizia,nu a pus la îndoială dreptul constituţional al Congresului de aadopta Amendamentele 13 şi 14 la Constituţia SUA, care au anulatrespectiva hotărâre judecătorească", menţionează Gitenstein.

"Înţelegem că în România, Constituţia acordă CurţiiConstituţionale autoritatea excepţională de a bloca procesul dereformare a Constituţiei. În SUA, există o tradiţie îndelungată a«reţinerii judecătoreşti», prin care judecătorii Curţii Supremealeg să nu îşi exercite întreaga autoritate", noteazăGitenstein.

Ambasadorul îl citează în declaraţia sa pe Felix Frankfurter,unul dintre cei mai importanţi judecători ai Curţii Supreme: "Nueste datoria acestei curţi să emită politici. Ea trebuie să arate oextrem de atentă consideraţie faţă de limitările propriilor saleputeri, ceea ce împiedică această instanţă să-şi urmeze propriileidei cu privire la ceea ce este înţelept şi chibzuit. Aceastăreţinere autoimpusă este esenţa jurământului judecătoresc".

Curtea Constituţională a decis, vineri, că suntneconstituţionale anumite prevederi din proiectullegii de revizuire a Constituţiei trimis de şeful statului.

Judecătorii constituţionali au stabilit, printre altele, că suntneconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţieicaracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şiministerială şi componenţa Consiliului Superior alMagistraturii.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 9 iunie, CurţiiConstituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei, pentruverificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privindrevizuirea. Proiectul a fost transmis împreună cu avizulConsiliului Legislativ.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici