Ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell: Vandalizarea cortului de Ziua Romilor arată nevoia de combatere a limbajului urii

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell, a afirmat marţi că vandalizarea cortului din Piaţa Universităţii de Ziua Romilor arată cât de importantă este combaterea discriminării şi a limbajului urii la adresa comunităţii roma din România.

470 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell: Vandalizarea cortului de Ziua Romilor arată nevoia de combatere a limbajului urii

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell: Vandalizarea cortului de Ziua Romilor arată nevoia de combatere a limbajului urii (Imagine: Mircea Rosca/ Arhiva Mediafax Foto)

"Am aflat cu mare tristeţe de vandalizarea cu graffiti a unui cort din Piaţa Universităţii folosit pentru organizarea evenimentelor cu ocazia Zilei Romilor. Acest act de vandalism arată, dacă mai era nevoie, cât de important este să continuăm munca de combatere a discriminării şi a limbajului urii la adresa comunităţii rome din România", a afirmat ambasadorul britanic, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, Brummell dă asigurări că Ambasada Marii Britanii doreste să îşi reafirme sprijinul pentru Guvernul României şi societatea civilă în activitatea lor de combatere a unor astfel de acte de discriminare.

Diplomatul mai spune că a fost "bucuros" să participe la mai multe evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Romilor şi că este "o ocazie bună pentru a celebra cultura şi realizările persoanelor de etnie romă, dar şi pentru a reaminti importanţa combaterii excluziunii sociale a acestei comunităţi".

"Am ascultat cu plăcere concertul susţinut de Marian Mexicanu şi formaţia sa, eveniment organizat de Agenţia Împreună şi de Ambasada Germaniei. De asemenea, am participat la un moment special găzduit de Centrul Naţional de Cultură a Romilor– Romano Kher, în care a fost prezentat talentul lutierului rom Kalas Csaba de a fabrica viori", a afirmat ambasadorul.

Un cort amplasat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, de Ziua Internaţională a Romilor, a fost vandalizat cu mesaje rasiste la adresa etniei rome, în noaptea de vineri spre sâmbată. Poliţiştii de la Secţia 10 din Capitală au anunţat că au deschis dosar de incitare la ură sau discriminare. Potrivit unor surse, Poliţia ar avea date că acestea au fost scrise de un grup de aproximativ zece persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, printr-un consilier, că este ''oripilat'' de ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a subliniat că regretă faptul că trebuie să vorbească din faţa unui cort pe care scrie ''moarte ţiganilor'' şi a cerut pedepse exemplare pentru vinovaţi.

La conferinţa de presă convocată sâmbătă au mai fost prezenţi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici