Iohannis: Calităţile romilor nu pot să ascundă că sunt încă discriminaţi şi compun comunităţi sărace

Calităţile, obiceiurile şi meşteşugurile prin care romii şi-au câştigat identitatea culturală nu pot să ascundă discriminarea uneia dintre cele mai sărace şi defavorizate comunităţi, a transmis vineri preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj de Ziua Internaţională a Romilor.

1100 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Calităţile romilor nu pot să ascundă că sunt încă discriminaţi şi compun comunităţi sărace

Iohannis: Calităţile romilor nu pot să ascundă că sunt încă discriminaţi şi compun comunităţi sărace (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Ziua Internaţională a Romilor reprezintă şi o oportunitate pentru a privi obiectiv realitatea existenţei de zi de zi a acestei etnii. Calităţile, obiceiurile şi meşteşugurile prin care şi-au câştigat o identitate culturală aparte nu pot să ascundă faptul că romii sunt încă discriminaţi şi compun comunităţi dintre cele mai sărace şi defavorizate", afirmă preşedintele, într-un mesaj trasmis de Ziua Internaţională a Romilor.

Iohannis subliniază că statul român şi societatea trebuie să găsească soluţii pentru "depăşirea marginalizării" şi pentru integrarea comuniţii rome. "În acelaşi timp, educaţia are o importanţă fundamentală pentru împlinirea personală, materială şi spirituală a celor care formează asemenea comunităţi", spune preşedintele în mesaj.

De asemenea, şeful statului subliniază că pentru îndeplinirea acestor obiective este necesar un angajament şi un "moment de inspiraţie" de Ziua Internaţională a Romilor.

"În această zi este potrivit să elogiem personalităţile pe care le-a dat comunitatea romă, să aducem un omagiu romilor care au pierit în cele două războaie mondiale ale secolului XX sau au fost victimele Holocaustului. Cu această ocazie se cuvine să readucem în atenţie pericolul pe care continuă să-l reprezinte ignoranţa, intoleranţa, xenofobia şi rasismul", arată preşedintele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici