Ambasadorul francez: Modificaţi sistemul electoral. Guvernul va pierde mereu când se întâmplă ceva

Ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, a declarat, vineri, că România ar trebui să modifice sistemul electoral, atât pentru diaspora, cât şi pentru faptul că orice guvern va fi la putere va pierde alegerile dacă se întâmplă ceva.

666 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul francez: Modificaţi sistemul electoral. Guvernul va pierde mereu când se întâmplă ceva

Ambasadorul francez: Modificaţi sistemul electoral. Guvernul va pierde mereu când se întâmplă ceva (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, a recunoscut, vineri, riscurile votului prin corespondenţă, la care şi Parisul a renunţat, dar a precizat că cel electronic este aplicat în ţara sa.

Diplomatul a explicat că, pentru a se putea controla mai uşor procesul de vot, în Franţa "votul electronic are loc înainte de data votului fizic".

El a recunoscut că procedura este "complicată", dar ea se poate aplica, dacă există mijloace informatice, umane şi materiale.

Şi în privinţa listei electorale, Saint-Paul a precizat că este un proces "foarte complicat" care necesită timp. În acest sens, el a dat ca exemplu faptul că a fost numit în funcţia de director al Direcţiei pentru Francezii din Străinătate şi pentru administraţia consulară în octombrie 2009 şi de atunci până în decembrie 2011 s-a ocupat de pregătirea alegerilor prezidenţiale din 2012.

"Cred că pe termen lung este un sistem foarte eficace (listele electorale - n.r.) pentru a putea planifica bine lucrurile, pentru a construi o experienţă administrativă şi, dacă îl îmbinaţi cu un sistem de împuternicire, poate aceasta este soluţia", a declarat ambasadorul, la seminarul "Organizarea alegerilor în străinătate, experienţa franceză", organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti.

Francois Saint-Paul a subliniat că trebuie făcute aceste modificări pentru diaspora, altfel, orice guvern va fi la putere va pierde alegerile. "Trebuie să faceţi asta pentru diaspora, pot spune chiar că nu aveţi de ales. Pentru că, dacă nu o faceţi, toate alegerile se vor derula prost. Şi dacă alegerile se derulează prost, este vorba de un principiu democratic (...), Guvernul la putere va fi învins de fiecare dată când se întâmplă ceva" dacă nu se modifică sistemul de vot, a spus el.

La rândul său, Sylvain Riquier, director adjunct în cadrul Direcţiei pentru Francezii din străinătate, a recunoscut că votul prin corespondenţă prezintă probleme, la fel şi cel electronic, dar acesta din urmă reprezintă "un mijloc de a contrabalansa distanţele" mari pe care trebuie să le parcurgă cetăţenii din străinătate pentru a vota fizic.

Potrivit legii franceze, cetăţenii stabiliţi în străinătate trebuie să fie înscrişi pe lista electorală consulară a misiunii diplomatice sau consulare la care sunt arondaţi potrivit reşedinţei lor. Ambasadorul a explicat că înscrierea pe listă se face voluntar de către cetăţeni, dar până la anumită dată: 31 decembrie a anului anterior celui în care se organizează alegeri. Totodată, ei pot vota şi electronic.

Cetăţenii francezi mai au la dispoziţie votul prin procură.

Numărul francezilor înscrişi pe listele electorale consulare a crescut de la 941.361 în 2007 la 1.135.404 în 2014.

Francois Saint-Paul a precizat, totodată, că în perioada în care s-a ocupat de organizarea alegerilor nu a fost contactat de niciun ministru pentru a primi instrucţiuni şi, chiar dacă s-ar fi întâmplat, nu le-ar fi urmat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici