Ambasadorul Germaniei: Trebuie să arătăm cetăţenilor UE importanţa bunei guvernări şi a luptei împotriva corupţiei

Ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, a declarat, marţi, că participarea redusă a europenilor la alegerile pentru PE este în măsură să îngrijoreze, iar autorităţile din Uniune trebuie să se întrebe cum pot arăta oamenilor cât de importantă este buna guvernanţă şi lupta împotriva corupţiei.

219 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Germaniei: Trebuie să arătăm cetăţenilor UE importanţa bunei guvernări şi a luptei împotriva corupţiei

Werner Hans Lauk (Imagine: Mircea Rosca/ Mediafax Foto)

"Participarea redusă la alegerile de duminică pentru Parlamentul European într-o serie de state din UE ar trebui să ne îngrijoreze întrucâtva", a declarat ambasadorul german, Werner Hans Lauk, la un eveniment dedicat împlinirii a 25 de ani de la Căderea Zidului Berlinului, organizat marţi de Ambasada Germaniei şi de Fundaţia Konrad Adenauer.

Pe de altă parte, diplomatul a remarcat că în România s-a înregistrat o creştere a ratei de participare. "Există probabil motive întemeiate pentru ambele tendinţe. Poate că unora le merge atât de bine încât este dispensabil să se prezinte la vot sau nu dispun de informaţia necesară pentru a-şi da seama cât de important este Parlamentul European pentru noi toţi", a spus Lauk, adăugând că absenteismul poate fi şi "o expresie a dezamăgirii faţă de politică şi faţă de promisiunile" politicienilor.

"Avem în continuare o misiune de a îndeplini mai bine speranţele investite în Europa, şi ele trebuie să devină palpabile pentru cetăţeni. Cum putem să consolidăm democraţia, cum putem să arătăm cât de importantă este buna guvernanţă şi lupta împotriva corupţiei, precum şi prosperitatea pentru toţi cetăţenii. Iată câteva întrebări. Europa nu este doar o comunitate economică, ci şi una a valorilor (...) Tocmai o asemenea uniune bazată pe valori pare a fi exact ceea ce cer cetăţenii de la UE", a subliniat ambasadorul german.

La rândul său, Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în Parlament, a precizat că alegerile europene au avut "un rezultat trist". "La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului în PE, astăzi, din partea marilor democraţii occidentale, cu excepţia Germaniei, avem prezenţi în PE reprezentanţi ai unor curente, ai unor partide care nu au ce să caute acolo: extremişti, xenofobi, antisemiţi, oameni care n-au înţeles ce au gândit Adenauer şi Schumann atunci când au pus bazele Uniunii Europene", a spus Ganţ, subliniind că România nu contribuie la acest fenomen.

La eveniment au participat ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, deputatul minorităţii germane în Parlament, Ovidiu Ganţ, preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, precum şi liderul PDL, Gheorghe Flutur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici